În 2017, CIA a extras un agent de top din Rusia de teama de a nu fi expus de Trump sau administrația sa

  • 10 Septembrie 2019 11:10
În 2017, CIA a extras un agent de top din Rusia de teama de a nu fi expus de Trump sau administrația sa

Statele Unite au extras din Rusia în 2017 un înalt responsabil rus care a confirmat că președintele Vladimir Putin a orchestrat personal ingerința Moscovei în alegerile prezidențiale din SUA din 2016, au relatat luni media americane, citate marți de France Presse.

Potrivit CNN, această persoană care lucra pentru americani de câteva decenii avea acces direct la Putin și a furnizat imagini cu documente fotografiate în secret pe biroul președintelui rus.

De asemenea potrivit CNN, acest agent a fost evacuat din Rusia în 2017 de teamă că președintele american Donald Trump sau administrația sa îl vor da de gol într-una dintre dezvăluirile lor intempestive de informații clasificate.

Potrivit New York Times, CIA i-a propus sursei sale să o scoată din Rusia până la sfârșitul anului 2016, dar aceasta a refuzat invocând probleme de familie. Serviciile secrete americane au început apoi să se teamă că au de-a face cu un agent dublu, temeri care s-au dovedit nefondate câteva luni mai târziu când sursa a acceptat.

Acest informator, al cărui nume nu a fost dezvăluit, s-a dovedit a fi o sursă vitală de informații pentru serviciile americane, care au concluzionat - mulțumită informațiilor sale - că Putin a orchestrat direct ingerința rusă în favoarea lui Donald Trump și în detrimentul rivalei sale democrate Hillary Clinton în alegerile prezidențiale din 2016, adaugă New York Times.

Potrivit cotidianului newyorkez, informatorul l-a implicat direct pe Putin în piratarea serverului de e-mail al Comitetului Național Democrat, ceea ce a condus la dezvăluirea unei cantități uriașe de mesaje stânjenitoare pentru tabăra Clinton.

Agentul a fost, potrivit New York Times, cea mai valoroasă sursă a CIA din Rusia, iar fuga sa din țară a împiedicat serviciile de informații americane să afle despre activitățile Kremlinului în timpul alegerilor la jumătate de mandat din Statele Unite în 2018 și al pregătirilor pentru alegerile prezidențiale din 2020, notează AFP.

sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău