În 2015 economia Republicii Moldova va înregistra o stagnare

  • 20 Ianuarie 2015 14:38
În 2015 economia Republicii Moldova va înregistra o stagnare

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare consideră că în 2015 economia Republicii Moldova va înregistra o stagnare și a redus prognoza de creștere economică de la 4%, făcută în toamnă, la 0%.

Experții BERD susțin că există un risc major de recesiune pe fundalul situației la nivel regional, și anume a reducerii în 2015 a creșterii PIB în Rusia. Micșorarea prețurilor petrolului va compensa, parțial, influențele regionale nefavorabile, deși efectul benefic va fi neînsemnat. Totodată, BERD subliniază că Republica Moldova, ca și alte țări din CSI, s-au confruntat cu devalorizarea valutei naționale la  finele anului 2014 (devalorizare care continuă). Aceasta este în măsură să afecteze sectoarele real și financiar ale economiei moldovenești, transmite IPN cu referire la noua evaluare a perspectivelor economice regionale (Regional Economic Prospects), publicată de BERD.

BERD a redus prognoza de creștere a PIB pentru majoritatea țărilor CSI. Prognoza a fost menținută doar pentru Tadjikistan, iar pentru  Uzbekistan și Georgia a fost în ușoară creștere.

Anterior, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială prognozau o creștere economică pentru Republica Moldova în 2015 de 3,5% și, respectiv 3%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău