În 2014 Rusia s-a menținut pe primul loc în ceea ce privește numărul lansărilor în spațiu

  • 13 Ianuarie 2015 10:06
În 2014 Rusia s-a menținut pe primul loc în ceea ce privește numărul lansărilor în spațiu

În anul 2014 Rusia s-a menținut pe primul loc în ceea ce privește numărul lansărilor în spațiu – transmit surse din cadrul Roskosmos (Agenția Spațială Federală a Rusiei).

Pentru prima dată din epoca URSS-ului, în conformitate cu planul de lansare a aparatelor cosmice, în 2014 au fost realizate 38 de lansări de rachete” – se arată în comunicatul agenției Roskosmos. Principala realizare a anului 2014 este considerată “nașterea” primelor rachete-purtătoare din familia “Angara”, care au fost create la mijlocul anilor 1990. Specialiștii din cadrul ramurii spațiale a Rusiei și din cadrul Ministerului rus al Apărării au testat cu succes rachete-purtătoare ușoare “Angara-1.2″ și rachete-purtătoare grele “Angara-A5″. Potrivit datelor Roskosmos, în 2014 Rusia a lansat un număr record de aparate spațiale – 80, din care 31 – pentru nevoi de stat, cinci – pentru nevoi comerciale și 44 aparate spațiale de mici dimensiuni. Întreprinderile rusești au fabricat și lansat trei aparate spațiale pentru clienți străini. Una dintre rachetele purtătoare lansată pe 19 iunie în cadrul programului “Nipru” a scos pe orbită un număr record de sateliți: 34 de aparate spațiale pentru clienți din 17 țări. Anul acesta specialiștii ramurii spațiale din Rusia au asigurat patru lansări de rachete Soiuz-ST de pe cosmodromul european Kourou din Guyana Franceză și o lansare a rachetei purtătoare Zenit -2SL, în cadrul programului “Morskoi Start” (Start Maritim). De pe aerodromul Plesețk s-au efectuat, anul acesta, 10 lansări de rachete purtătoare – între acestea lansările rachetelor purtătoare Angara-1.2 și Angara-A5, cu machetele sateliților din cadrul programului de zboruri de încercare a complexului de rachete spațiale “Angara”, lansări de rachete-purtătoare care au plasat pe orbită aparate spațiale de navigație, inclusiv două aparate Glonass-M, un aparat Glonass-K și trei aparate din sistemul personalizat de comunicare prin satelit “Mesager-M”. În 2014, în segmentul rusesc al Stației Spațiale Internaționale, precum și împreună cu partenerii internaționali, a fost realizat un amplu program de cercetări științifice aplicate și de experimente în scopul soluționării sarcinilor tehnologice de cucerire a spațiului cosmic și de îmbunătățire a vieții pe Pământ.
În cursul acestui an specialiștii de la Roskosmos au elaborat proiectul concepției de dezvoltare a cosmonauticii pilotate a Rusiei, proiect care prevede sporirea capacităților de utilizare a orbitelor circumterestre joase, precum și soluționarea dificultăților apărute în încercarea de cucerire a spațiului cosmic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău