În 2012, statul a fost prejudiciat cu peste 500 de mii de lei

  • 21 Mai 2013 15:11
În 2012, statul a fost prejudiciat cu peste 500 de mii de lei

Mai mult de jumătate dintre hotărârile Curții de Conturi nu au fost executate pe parcursul anului trecut, de către reprezentanții autorităților locale și structurilor guvernamentale, se arată într-un raport al Centrului Expert Grup.

Cercetătorii sunt alarmați și de volumul prejudiciilor aduse bugetelor publice în 2012, care se ridică la peste jumătate de miliard de lei. 

Atât cercetătorii Expert Grup, cât și membrii Curții de Conturi recunosc faptul că cele mai multe dintre hotărârile instanței rămân neexecutate, iar încălcările constatate se repetă de la an la an. Potrivit Tatianei Sava, cerectător la Expert Grup, prejudiciile aduse de managentul păgubos sunt în continuă creștere.

Pentru că organale de drept nu reacționează la rapoartele de audit ale Curții de Conturi, aceasta din urmă a solicitat să i se acorde, prin lege, dreptul de a aplica sancțiuni, cel puțin, administrative. 

În opinia autorilor studiului, atât Guvernul, cât și Parlamentul au un rol neînsemnat în monitorizarea executării hotărârilor Curții de Conturi. Totodată, nu a fost identificat un instrument prin care Curtea ar putea monitoriza efectiv recuperarea prejudiciilor constatate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău