Imunizarea cu vaccinul rusesc Sputnik V nu este suficientă pentru a intra în Ucraina, au atenționat autoritățile ucrainene

  • 10 Iunie 2021 14:10
Imunizarea cu vaccinul rusesc Sputnik V nu este suficientă pentru a intra în Ucraina, au atenționat autoritățile ucrainene

Ucraina nu le va permite cetățenilor străini imunizați cu vaccinul rusesc Sputnik V să intre pe teritoriul său dacă aceștia nu vor prezenta și un test negativ pentru noul tip de coronavirus, a anunțat joi serviciul de frontieră ucrainean, informează Reuters.

Actualele reguli pentru trecerea frontierei ucrainene necesită un rezultat negativ la un test de COVID-19 sau un document care să dovedească faptul că persoana a fost imunizată cu un vaccin aprobat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

"În ultimele două zile, au existat cetățeni străini care au încercat să intre din alte țări pe la puncte vamale situate de-a lungul frontierei de stat a Ucrainei și care aveau documente de imunizare cu vaccinul (rusesc) Sputnik V. Subliniem că un asemenea document nu oferă dreptul de a intra în Ucraina, în condițiile în care acest vaccin nu figurează pe lista OMS", a informat serviciul de frontieră într-un comunicat.

Ucraina, una dintre cele mai sărace țări din Europa, se află în urma multor state vecine în ceea ce privește asigurarea cu vaccinuri pentru cei circa 41 de milioane de cetățeni ai săi și a cerut ajutorul statelor Uniunii Europene, refuzând totodată vaccinul rusesc Sputnik V.

În februarie, Ucraina a interzis în mod oficial înregistrarea pe teritoriul său a vaccinurilor rusești împotriva COVID-19.

Ucraina a început campania de vaccinare la sfârșitul lui februarie, iar până pe 10 iunie au fost administrate doar în jur de 1,4 milioane de doze de vaccin.

La începutul lui iunie, oficiali din Rusia s-au declarat optimiști în privința autorizării vaccinului rusesc Sputnik V de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

EMA a început în prima parte a lunii martie analizarea serului Sputnik V, o procedură necesară înainte de autorizarea unui vaccin în Uniunea Europeană. Această procedură a durat între două și patru luni pentru cele patru vaccinuri aprobate până în prezent în UE. Autorizarea vaccinului Sputnik V este o chestiune care a stârnit multe polemici: Autoritățile de la Moscova s-au declarat de mai multe ori agasate de lentoarea EMA, sugerând că UE ar putea să blocheze din motive de rivalitate geopolitică omologarea serului rusesc.

Cât despre avizul OMS, Rusia speră într-o validare "în următoarele două luni".

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:6,17 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău