Impunerea de către Rusia a unui nou embargo la fructele din R. Moldova, va lovi în consumatorul rus / Analiză

  • 04 Decembrie 2023 10:26
Impunerea de către Rusia a unui nou embargo la fructele din R. Moldova, va lovi în consumatorul rus / Analiză

Impunerea de către Rusia începând cu 4 decembrie, a unui nou embargo la fructele din Republica Moldova va lovi mai degrabă în consumatorul rus, pentru că va crește prețul acestora pe piața rusească. Or produsele din Moldova erau de regulă mai ieftine și de o calitate bună comparativ cu alte state, susțin specialiștii de la East-Fruit, scrie molds-treet. com.

„În general, se pare că interzicerea furnizării de produse din Moldova către Rusia va aduce Republicii Moldova mult mai multe beneficii decât rău. Dar Rusia, ca de obicei în astfel de situații, își va forța propriii cetățeni să plătească de două ori pentru prostiile politice ale dictatorului lor", se afirmă într-o analiză East-Fruit.

Embargo-ul la fructe era inevitabil

Potrivit experților, interdicția completă a importului de legume și fructe în Rusia din R. Moldova era o măsură așteptată, iar pretextul a fost același vag „continuarea detectării sistematice a obiectelor de carantină în legume și fructe care pot provoca daune de mai multe miliarde de dolari producției agricole”.

„Din anumite motive, organizația de buzunar Rosselhoznadzor găsește organisme de carantină exclusiv în legume și fructe din acele țări care nu sunt considerate de Rusia „ascultătoare”, scrie East-Fruit, amintind de recentele sancțiuni aplicate de Moscova față de prietenul și partenerul său pe termen lung, Armenia.

East-Fruit constată că deși încă acum trcei ani în 2020 Rusia era principala piață de desfacere pentru fructele și legumele din Moldova, de atunci lucrurile s-au schimbat și doar la mere, dependența a rămas a fi una semnificativă. 

Exporturile de nuci, în general sunt orientate în special pe piața europeană.

Continuarea citiți aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău