Împrumut de peste 50 milioane de euro pentru agricultură, ratificat de Parlament

  • 07 Iulie 2023 14:10
Împrumut de peste 50 milioane de euro pentru agricultură, ratificat de Parlament

Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de ratificare a acordului de împrumut în valoare de 50,1 de milioane de euro pentru investiții în agricultură. Este vorba despre acordul cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, transmite IPN.

Acordul presupune că banii vor fi destinați realizării proiectului „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI)”. Proiectul are menirea de a sprijini obiectivele de îmbunătățire a serviciilor agricole publice, stimulare a creșterii orientate spre piață și sporirea rezilienței beneficiarilor de a crește accesul la serviciile de irigare. Totodată, sunt prevăzute măsuri prompte de răspuns în cazul unor eventuale crize sau urgențe.

Potrivit proiectului, comisionul inițial constituie 0,25% din valoarea împrumutului. Comisionul de angajament constituie 0,25% pe an din soldul neutilizat al împrumutului. Rata dobânzii este rata de referință, plus marja variabilă sau rata care se poate aplica în urma unei conversii. Rambursarea se va efectua în 50 de rate timp de 25 de ani, începând cu data de 15 septembrie 2028.

Proiectul „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură” urmează a fi implementat până în septembrie 2029.

Proiectul de lege pentru ratificare a acordului urmează să fie supus votului în lectură finală.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,54 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău