Împrumut de circa 76 milioane de euro de la Guvernul francez pentru infrastructurii feroviare Chișinău – Ungheni

  • 26 Aprilie 2023 11:54
Împrumut de circa 76 milioane de euro de la Guvernul francez pentru infrastructurii feroviare Chișinău – Ungheni

Guvernul lansează negocierile asupra proiectului Protocolului financiar cu Guvernul Republicii Franceze privind finanțarea proiectului de modernizare a infrastructurii feroviare Chișinău – Ungheni. Protocolul prevede acordarea unui împrumut de 75,77 milioane de euro pentru îmbunătățirea infrastructurii feroviare pe respectivul tronson, din parte Guvernului Republicii Franceze, transmite IPN.

Mai exact, suma este alcătuită dintr-un împrumut de la Trezoreria franceză în valoare maximă de 35 mln euro, precum și dintr-un credit bancar garantat de către Bpifrance Assurance Export, în numele și pe contul Guvernului Republicii Franceze, în sumă de 40,77 mln euro. Ultima va putea fi mărită în funcție de suma definitivă a revizuirii prețurilor, în limita a 50% din suma acestei asistențe financiare.

Potrivit ministrei infrastructurii și dezvoltării regionale, Lilia Dabija, semnarea acestui Protocol va contribui la dezvoltarea și modernizarea infrastructurii sectorului feroviar Chișinău-Ungheni, de peste 128  km, parte a tronsonului Vălcineț-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari, cu o lungime totală de 446 km.

Modernizarea se referă la schimbarea sistemului de semnalizare și instalare a facilităților de asigurare a autonomiei acestuia în cazul deconectări de la energia electrică, schimbarea șinelor, a traverselor, amenajarea trecerilor la nivel de cale ferată, procurarea mașinilor de cală pentru asigurarea mentenanței, rețelelor feroviare naționale. În consecință, spune ministra, se va asigura siguranța feroviară pentru mărirea vitezei de circulația și reducerea duratei de transport pasageri și mărfuri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău