Impozitul unic în agricultură
-
10 Octombrie 2012 14:44
Agricultorii sunt în așteptarea introducerii impozitului unic în agricultură, care va simplifica procedurile fiscale, însă dezbaterile se poartă în jurul cotei de impozitare.
Impozitul ar urma să înlocuiască 6 taxe, inclusiv impozitul pe venit, fiind achitat în funcție de suprafața terenurilor și gradul de fertilitate a acestora.
Președintele Parlamentului, Marian Lupu, le-a promis agricultorilor, în cadrul unei vizite recente la Cantemir, că proiectul va fi adoptat până la sfârșitul acestui an.
Deocamdată, discuțiile se poartă în jurul cotei de impozitare, despre care agricultorii și ministerul de resort cred că ar trebui se se situeze în jurul valorii de 3 lei pentru un grad hectar, unitate, care măsoară nivelul de feritilitate a solului, a declarat ministrul agriculturii, Vasile Bumacov.
În cazul în care cota de trei lei va fi acceptată, fermierii vor achita anual aproximativ 180 de lei pentru un hectar de teren. Plata se va face indiferent de ceea ce cultivă agricultorii, chiar dacă unele culturi le aduc acestora mai mult profit, a adăugat ministrul agriculturii, Vasile Bumacov.
Președintele Uniunii agricultorilor Uniagroprotect, Alexandru Slusari, a subliniat că impozitul unic va simplifica evidența contabilă și va diminua numărul controalelor. Mai importantă este însă echitatea, pe care o va aduce noua normă, fiindcă îi va obliga pe toți agricultorii să achite impozite, a subliniat Alexandru Slusari.
În prezent, există numeroase căi de eschivare de la plata impozitelor în agricultură, a explicat Alexandru Slusari.
Ințiativa Ministerului Agriculturii mai prevede o cotă de impozitare egală atât pentru proprietarii care dețin loturi mari, cât și pentru cei mărunți. De asemenea, vor fi impozitate terenurile neprelucrate.
Încasările din impozitul agricol urmează să le substituie pe cele din impozitul funciar, impozitul pe bunurile imobiliare, impozitul pe venit, taxa pentru apă și taxele locale și rutiere.
Pe lângă impozitul unic, agenții economici din domeniu vor mai achita taxa pe valoare adăugată, plățile sociale și asigurarea obligatorie de sănătate.