Importurile de cereale din Ucraina și Republica Moldova în România vor fi permise doar fermierilor și procesatorilor români

  • 04 Octombrie 19:55
Importurile de cereale din Ucraina și Republica Moldova în România vor fi permise doar fermierilor și procesatorilor români

Importurile de cereale din Ucraina și Republica Moldova în România vor fi permise doar fermierilor și procesatorilor români și vor fi posibile doar pe bază de licență, transmite Radio România Actualități.

Ministrul român al Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că mecanismul de autorizare a operatorilor economici români pentru import a fost publicat ieri în transparență decizională pe site-ul ministerului.

„Se spunea foarte clar, acea comunicare venită de la Comisia Europeană, prin care Ucraina avea obligația să aducă în 72 de ore plan și în 30 de zile să aducă licențiere pentru importul de cereale în cele cinci state. Ceilalți colegi s-au grăbit să ia o decizie unilaterală. Ieri am pus în transparență actul prin care în România se pot importa din Moldova, cât și din Ucraina cereale, dar nu se pot importa decât de către fermierii români. Va exista o parte de licențiere care se va acorda de către Ministerul Agriculturii și eu cred că în România nu vor intra cât de curând cereale din Ucraina sau din Moldova, decât strictul necesar de care au nevoie fermierii pe parte de zootehnie și pe parte de procesare”, a spus Florin Barbu.

Produsele agricole care pot face obiectul importului din Ucraina și Republica Moldova, în condițiile actului normativ supus dezbaterii publice sunt grâul, porumbul, semințele de rapiță sau de rapiță sălbatică și semințele de floarea-soarelui.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Thu
-0
Fri
0
Sat
-0
Sun
-3
Mon
-5
Arhivă Radio Chișinău