Importul de porci vii și carne de porc din România a fost interzis în Rusia

  • 03 August 2017 09:05
Importul de porci vii și carne de porc din România a fost interzis în Rusia

Rosselhoznadzor a introdus restricții provizorii la importul de carne de porc din România. Motivul invocat  de reprezentanții serviciului veterinar și de supraveghere fitosanitară rusesc este înregistrarea unui focar de pestă porcină în județul Satu Mare.

Începând de pe 2 august, de pe întreg teritoriul României este interzis importul de porci vii și material genetic, carne și produse din carne crudă de porc, carne de mistreț, copite și șorici, produse finite care conțin carne de porc, trofee vânătorești care nu au trecut un tratament taxidermic complet, aditivilor pentru hrana animalelor și a furajelor pentru porci, potrivit unui comunicat al Rosselhoznadzor.

Excepție pot face aditivii chimici și sintetizați microbiologic, furajele prelucrate termic la o temperatură de cel puțin 70 de grade Celsius, timp de minim 20 de minute, precum și echipamentele folosite pentru păstrarea, tăierea și tranșarea porcilor.

Produsele din carne de porc din România care vor ajunge în punctele de control la granița Federației Ruse după data de 2 august vor fi întoarse din vamă, indiferent de data la care au fost întocmite documentele sanitar-veterinare de însoțire, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Rosselhoznadzor introduce, de la aceeași  dată, restricții privind tranzitul pe teritoriul Rusiei a porcilor vii din România, precum și a porcilor care au tranzitat România, pentru a fi importați în Rusia.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor de la București a activat marți planul de contingenta al României pentru situații de pestă porcină, în condițiile în care a fost confirmat primul focar de pestă porcină africană la Satu Mare.

 În acest sens, primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat la porci dintr-o gospodărie de la periferia municipiului Satu Mare, iar virusul ar fi fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală provenite din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău