Implementarea votului electronic: experiența altor state, riscuri și beneficii

  • 01 Iulie 2022 12:23
Implementarea votului electronic: experiența altor state, riscuri și beneficii

Votul electronic este o opțiune foarte bună pentru a asigura o participare democratică la alegeri. O prezența limitată la vot din cauza distanței poate  slăbi instituțiile democratice, iar votul prin internet poate asigura o participare mai largă, în special pentru cetățenii care se află peste hotare. Însă această modalitate de exprimare a dreptului de vot implică riscuri legate de securitatea cibernetică și experiența statelor dezvoltate a arătat că e nevoie de mult efort și testări pentru a garanta alegătorilor un vot sigur. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui eveniment organizat de către Institutul Republican Internațional, transmite IPN.

Directorul pe țară al Institutului Republican Internațional din Moldova, Krzysztof Lisek, a declarat că lucrurile evoluează, iar oamenii folosesc tot mai mult echipamentele electronice. Votul printr-un singur click a provocat multiple dezbateri în diferite țări și multe state. Estonia, Franța deja implementează votul electronic. Însă sunt țări care au respins acest concept. De exemplu, Parlamentul olandez a discutat acum câțiva ani această idee, însă partidele politice nu au fost de acord pe motiv că nu ar fi foarte sigură această metodă de vot. „Există unele alegeri care se fac pe cale electronică. Și după cum știm, Comisia Electorală a Republicii Moldova propune schimbarea Codului Electoral pentru a permite în viitor votul electronic. De asta v-am invitat la această discuție”, a precizat Krzysztof Lisek.

Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Graham Paul, a menționat că sistemul de vot electronic în Franța a fost elaborat a aborda necesitățile a 1,4 milioane de votanți francezi aflați peste hotare. Votul electronic este o opțiune foarte bună pentru a asigura o participare democratică la alegeri. Dar pentru a crea un sistem sigur pentru utilizatori este o mare provocare. După prima tentativă reușită în 2012, Franța nu a permis votul electronic la alegerile parlamentare din 2017, dat fiind faptul că existau îngrijorări serioase cu privire la securitatea cibernetică. Chiar și așa, s-a decis să fie elaborat un sistem mai nou și mai robust, care a fost pus în aplicare după doi ani de testări.

Caronline Monvoisin, reprezentanta Ministerului francez pentru Afaceri Externe, a specificat faptul că votul prin internet este o opțiune suplimentară, care nu anulează votul la urne. Exprimarea votului poate fi efectuată timp de cinci zile, dar votarea în sine nu durează decât câteva minute, iar pentru a putea vota utilizatorul trebuie să se autentifice. Pentru a asigura confidențialitatea votului, loginul este expediat prin mail, iar parola prin SMS pe telefon. Un risc în acest sens există de asigurarea funcționării telefoniei mobile, pentru că au existat cazuri în care mesajele nu au ajuns. Din acest considerent este importantă menținerea și a altor canale de vot.

Thomas Hautesserres, arhitect TIC și consilier pentru proiectul de vot electronic în Franța, a precizat că votul pe internet comportă mai multe riscuri, inclusiv forțarea sau coruperea alegătorilor ca să voteze pentru un anumit candidat. Potrivit lui, pentru implementarea conceptului e-vot este nevoie de un sistem informatic, însă sisteme TIC sunt greu de securizat. Și atunci când există mize politice în cadrul alegerilor, riscul asociat cu vulnerabilitatea unui sistem poate deveni foarte înalt. De asemenea, votul electronic este destul de dificil de explicat alegătorilor în comparație cu votul pe hârtie, care este unul simplu. Alegătorii trebuie să aibă încredere în autorități, dar și să posede o educație digitală.

Evenimentul a fost organizat în contextul în care Comisia Electorală Centrală a elaborat un proiect de modificare a Codului Electoral, care introduce votul electronic. De asemenea, a aprobat conceptul sistemului de vot prin internet „e-Votare”. Conform documentului, votarea prin internet reprezintă un proces de exercitare a dreptului de vot prin intermediul unei platforme accesibile pe internet, cu utilizarea unui mijloc de identificare electronică a alegătorului. La fel ca votul tradițional pe hârtie, votul prin internet se realizează prin doi pași: identificarea alegătorului în baza unui act de identitate compatibil cu sistemele de identificare electronică și exprimarea opțiunii de vot. Este destinat tuturor cetățenilor Republicii Moldova, oriunde s-ar afla, iar un obiectiv specific al acestei metode de vot îl reprezintă asigurarea accesului la procesul electoral pentru cetățenii aflați în dificultatea de a se deplasa la secția de votare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău