Implementarea proiectelor finanțate din Fondul Ecologic Național bate pasul pe loc. Contractele sunt expirate, iar primăriile nu au venit cu contribuții

  • 11 Octombrie 2019 16:08
Implementarea proiectelor finanțate din Fondul Ecologic Național bate pasul pe loc. Contractele sunt expirate, iar primăriile nu au venit cu contribuții

Implementarea proiectelor finanțate din Fondul Ecologic Național bate pasul pe loc. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că majoritatea contractelor de finanțare sunt expirate. Mai mult, unele primării nu au venit cu acea contribuție de 15 la sută din costul proiectului. Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a făcut apel către reprezentanții administrațiilor publice locale să soluționeze problemele, astfel încât, proiectele să fie finalizate. O relatare de Aliona Savca, pentru Radio România Chișinău.

Fondul Ecologic Național are în prezent în derulare 297 de proiecte, 80 la sută dintre acestea fiind în domeniul aprovizionării cu apă, canalizării și epurării apelor reziduale. Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, susține că majoritatea contractelor sunt expirate, iar din această cauză nu pot fi efectuate transferuri și lucrări în cadrul acestor proiecte.

A fost examinat prelungirea contractelor de finanțare pentru proiectele care sunt în ultimele 10% - 15% de finalizare și, respectiv, urmează să fie încheiate acorduri adiționale și ulterior să poată fi debursați bani.”

O altă problemă invocată de Georgeta Mincu este lipsa contribuției de 15 la sută a beneficiarilor.

„Condiția de aplicare la acest fond este ca fiecare beneficiar să contribuie în mărime de 15 la sută din suma aprobată. Astfel, se acordă un avans, însă, ultima tranșă a proiectului din fondurile FEN poate fi transferată doar în cazurile în care APL-urile vin cu această contribuție de 15 la sută.”

Georgeta Mincu a făcut un apel către toți primarii care au depus proiecte la Fondul Ecologic Național să vină la minister pentru perfectarea contractelor de grant pentru ca proiectele aflate în implementare să poată fi finalizate. Ea a precizat că ministerul a creat o bază de date unde se regăsesc toate proiectele aflate în derulare.

În cadrul ultimei ședinței a Consiliului de administrare a Fondului Ecologic Național au fost aprobate spre finanțare cinci proiecte noi. Unul dintre acestea vizează procurarea de material săditor care va fi distribuit autorităților publice locale, în contextul campaniei „Un arbore pentru dăinuirea noastră”. Un alt proiect prevede lucrări de întărire a digului de protecție și stabilizarea terasamentelor la depozitul de deșeuri din comuna Țânțăreni. Pentru implementarea acestui proiect Fondul Ecologic Național va veni cu o contribuție de 30 la sută.

Soldul disponibil al Fondului Ecologic Național este de 178 de milioane de lei.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău