Imperativul garantării securității energetice a Republicii Moldova, introdus în Strategia Energetică a României 2025-2035

  • 23 August 17:12
Imperativul garantării securității energetice a Republicii Moldova, introdus în Strategia Energetică a României 2025-2035

Ministerul Energiei a publicat Strategia Energetică a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050, versiunea actualizată rezultată în urma procesului de consultare publică.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei de la București, printre noutățile Strategiei față de documentele programatice precedente se află imperativul garantării securității energetice a Republicii Moldova.

De asemenea, accentul este pus pe scăderea prețurilor energiei pentru consumatori casnici și industriali, dezvoltarea capacităților de stocare, securitate cibernetică și construirea unui lanț de aprovizionare local cu tehnologii și materiale necesare tranziției verzi.

Sebastian Burduja, ministrul român al Energiei, a precizat că evoluțiile regionale, contextul climatic și situația economică crează o multitudine de provocări și totodată de oportunități pentru România, în special în domeniul energiei.

„Trebuie să răspundem provocărilor inovativ, și să utilizăm oportunitățile inteligent. Strategia Energetică este despre investiții care aliniază sectorul energetic la nevoile României de mâine. O Românie cu energie sigură, ieftină și curată”, a spus ministrul român al Energiei.

Ministerul mai arată că sectorul energetic este un pilon esențial al procesului de dezvoltare a României în ansamblul său.

„Viziunea Strategiei Energetice a României este de dezvoltare a sectorului energetic în condiții de securitate, sustenabilitate, creștere economică și accesibilitate. Sectorul energetic trebuie să garanteze disponibilitatea neîntreruptă a produselor și serviciilor energetice la prețuri accesibile pentru toți consumatorii, într-un mod cât mai prietenos cu mediul. România se confruntă cu provocări majore cauzate de fluctuațiile pieței, schimbări climatice și vulnerabilități regionale, amplificate de războiul din Ucraina și de poziția geostrategică la frontieră estică a Uniunii Europene. În aceste condiții, este necesară dezvoltarea unui sector energetic rezilient, capabil să răspundă rapid și eficient în orice tip de criză”, a precizat Sebastian Burduja.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
16
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău