IMPEFO – îmbunătățirea cooperării transfrontaliere între R. Moldova și România

  • 22 Decembrie 2015 14:23
IMPEFO – îmbunătățirea cooperării transfrontaliere între R. Moldova și România

Ambasada României în Republica Moldova salută finalizarea proiectului investițional „IMPEFO – îmbunătățirea cooperării transfrontaliere între Republica Moldova și România privind produsele petroliere și alimentare".

Proiectul, în valoare de circa 3,45 mil. EUR,  a fost finanțat prin intermediul Instrumentului European de vecinătate și Parteneriat (ENPI). Acesta reprezintă unul dintre cele 8 proiecte mari de investiții implementate prin Programul Operațional Comun România – R. Moldova – Ucraina 2007-2013 și destinate interconectării Chișinăului la infrastructura europeană și alinierii R. Moldova la standardele și normele UE. Printre proiectele transfrontaliere similare, implementate prin același mecanism financiar, se regăsesc și investiția pentru construcția gazoductului Iași-Ungheni și crearea Serviciului SMURD în nordul Republicii Moldova.

Proiectul finalizat astăzi a vizat construcția și dotarea cu echipament modern a Laboratorului Serviciului Vamal al Republicii Moldova, precum și achiziția a două laboratoare mobile destinate produsele petroliere și alimentare, care au fost dotate cu utilaj performant. Scopul final al acestui proiect a constat în îmbunătățirea calității controlului mărfurilor accizabile importate în Republica Moldova și securizarea comerțului internațional al acestor tipuri de mărfuri.

De asemenea, în cadrul proiectului a fost aprofundată cooperarea dintre autoritățile de frontieră din România și Republica Moldova, în vederea asigurării respectării reglementărilor privind importul, exportul și tranzitul produselor petroliere și alimentare. În acest context, au fost organizate vizite de studiu și schimburi de experiență între experții vamali din țările partenere în vederea preluării celor mai bune practici, ce țin de cercetarea/expertiza mărfurilor în scopuri vamale, instruirea colaboratorilor vamali privind metodele de prelevare a probelor pentru supunerea acestora testărilor de laborator, precum și elaborarea, în comun, a unui Manual de proceduri privind Calitatea și Sistemul de Management (ISO).

Ambasada României reamintește că instituțiile publice și neguvernamentale din Republica Moldova pot continua implementarea bunelor practici instituite în cadrul acestui proiect, aplicând, și în anul 2016, la mecanismele viitorului Program Operațional Comun transfrontalier România-Republica Moldova 2014-2020. Acest Program a fost adoptat de Comisia Europeană, la data de 18 decembrie 2015.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău