IMPEDIMENTELE din calea dezvoltării afacerilor în mediul rural

  • 05 Februarie 2016 19:22
IMPEDIMENTELE din calea dezvoltării afacerilor în mediul rural

Corupția, lipsa personalului calificat, procesul netransparent de aprobare a taxelor, birocratizarea excesivă a eliberării autorizațiilor și dialogul ineficient dintre autorități și întreprinzători sunt doar câteva dintre impedimentele din calea dezvoltării afacerilor în mediul rural.Concluziile le aparțin experților Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale…

Corupția, lipsa personalului calificat, procesul netransparent de aprobare a taxelor, birocratizarea excesivă a eliberării autorizațiilor și dialogul ineficient dintre autorități și întreprinzători sunt doar câteva dintre impedimentele din calea dezvoltării afacerilor în mediul rural.

Concluziile le aparțin experților Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul” și reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie, care au analizat astăzi, în cadrul unei mese rotunde, posibilități de relansare a businessului la nivel local.

Potrivit raportului ”Agenda locală de business – micro soluții pentru macro politici”, constrângerile mediului de afaceri la nivel local au continuat și în 2015, chiar dacă s-a atestat o ușoară îmbunătățire a calității cadrului regulator din domeniu. În opinia expertului economic IDIS ”Viitorul”, Ion Tornea,  cele mai ”problematice” domenii pentru derularea unei afaceri în Republica Moldova au fost justiția coruptă, concurența neloială, lipsa personalului calificat și administrarea fiscală imperfectă. De asemenea, obținerea licențelor, permiselor, certificatelor și autorizațiilor, urmate de protejarea drepturilor la proprietate și mita reprezintă și ele provocări greu de evitat în calea celor ce vor să-și inițieze o afacere.

În opinia președintelui Camerei de Comerț și Industrie, Valeriu Lazăr, birocrația excesivă, corupția și aplicarea neuniformă a legislației, în absența ghișeelor unice pentru eliberarea actelor permisive au făcut ca numărul afacerilor înregistrate în raioanele Republicii Moldova să scadă de la an la an.

Totodată, potrivit lui Valeriu Lazăr complexitatea procedurilor vamale, controalele fiscale excesive, dar și susținerea slabă a dezvoltării sectorului Întreprinderilor mici și mijlocii de către Autoritățile Publice Locale, reprezintă un impediment în plus în calea dezvoltării businessului rural.

În opinia expertului IDIS Viitorul, Tatiana Lariușin, raportor în cadrul proiectului ”Agenda Locală de Business”, o îmbunătățire a mediului de afaceri va fi înregistrată doar atunci când statul va oferi reguli clare de joc pentru toți actorii implicați.

Agenda Locală de Business reprezintă o platformă comună a peste 30 din cele mai reprezentative asociații de business și camere de comerț din Republica Moldova, lansată de IDIS Viitorul și are drept scop edificarea unui mediu de afaceri echitabil și competitiv.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,57 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău