Impactul Brexit-ului asupra economiei britanice, ''mai rău decât al COVID-ului'' (OBR)

  • 28 Octombrie 2021 18:43
Impactul Brexit-ului asupra economiei britanice, ''mai rău decât al COVID-ului'' (OBR)

Brexit-ul va avea pe termen lung asupra economiei britanice "un impact mai important decât pandemia" de COVID-19, a estimat joi Richard Hughes, președinte al organismului public de previziune bugetară OBR, într-un interviu pentru BBC, relatează AFP.

Ieșirea Regatului Unit din UE "va reduce PIB-ul pe termen lung cu circa 4%" în timp ce efectul pandemiei îl va diminua cu "încă 2%", potrivit estimărilor OBR (Office for budget responsibility), a precizat Hughes.

Organismul a revizuit în creștere previziunea sa de creștere economică pentru acest an - la 6,5% de la 4% anterior - și a revizuit în scădere estimarea sa privind impactul pe termen lung al pandemiei asupra Produsului Intern Brut (PIB) - la 2%, față de 3%, notează Agerpres.

"Cu timpul, vor deveni din ce în ce mai greu de distins efectele pandemiei de alți factori, precum Brexit-ul", a avertizat OBR în raportul în care își prezintă previziunile economice.

În pofida unui acord comercial între UE și Regatul Unit, comerțul cu bunuri între insulă și continent a scăzut după intrarea efectivă în vigoare a Brexit-ului.

Ieșirea britanică din UE a complicat, de asemenea, foarte puternic venirea în Regatul Unit a lucrătorilor europeni, ceea ce agravează penuriile de mână de lucru și perturbările lanțurilor de aprovizionare ale țării.

Relansarea activității economice în lume după ridicarea multiplelor măsuri sanitare din cauza pandemiei antrenează în plus vârfuri ale cererii și blocări ale porturilor și capacităților de transport maritime.

În previziunile sale de miercuri, OBR prognozează revenirea activității economice la nivelul său de dinainte de pandemie încă de la începutul lui 2022, cu o creștere care încetinește totuși la 6% anul viitor.

Relansarea arată semne de scădere de tonus pentru Regatul Unit, care are de suferit din cauza penuriei de mână de lucru, creșterii prețurilor la energie, problemelor de aprovizionare, fără a omite însă și numărul din nou ridicat de cazuri de COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău