Imnul Ucrainei, interpretat de o orchestră în centrul Kievului în timp ce trupele ruse înaintează spre capitală (video)

  • 09 Martie 2022 16:59
Imnul Ucrainei, interpretat de o orchestră în centrul Kievului în timp ce trupele ruse înaintează spre capitală (video)

Într-un act de sfidare în deja celebra piață Maidan din Kiev, unde proteste recente au dejucat planurile Moscovei în Ucraina, o orchestră s-a adunat miercuri în fața unei mici mulțimi pentru a interpreta imnul național în timp ce forțele ruse înaintau spre oraș, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Orchestra simfonică din Kiev a interpretat și un fragment din "Odă bucuriei", de Ludwig van Beethoven, aflată la originea imnului Uniunii Europene, amintind dorința guvernului ucrainean de a se apropia de Europa și de a se îndepărta de orbita Rusiei.



Zeci de persoane s-au adunat în Piața Independenței (Maidan), unii dintre cei prezenți fluturând drapelul Ucrainei. La încheierea imnului național cei adunați în piață au aplaudat, iar o femeie a strigat "Pentru Ucraina!".

Forțele ruse înaintează spre capitală din mai multe direcții, deși lupte grele purtate în regiunile limitrofe le-au încetinit progresul.

Mii de civili s-au alăturat unităților locale de apărare pentru a sprijini forțele armate ucrainene, iar în unele zone aflate sub controlul rusesc numeroși civili s-au adunat pe străzi pentru a protesta.

Moscova a lansat ceea ce numește o "operațiune militară specială" în Ucraina pe 24 februarie pentru a distruge capacitățile militare ale țării vecine și a elimina ceea ce susține că sunt naționaliști periculoși de la Kiev.

Ucraina și aliații săi numesc acțiunile Rusiei o invazie brutală, care a condus la moartea a sute de civili și a forțat milioane de locuitori să fugă peste hotare.

Kievul a fost în cea mai mare parte ferit de bombardamentele intense care au devastat zone din alte centre urbane, inclusiv Harkov, Mariupol și Sumî, însă forțele ucrainene își întăresc apărarea în așteptarea unui atac în forță.

Concertul de miercuri a avut loc în marea piață în care mii de protestatari ucraineni au protestat în 2013 și 2014 opunându-se deciziei președintelui de la acea vreme Viktor Ianukovici de a suspenda discuțiile cu UE și de a reînvia legăturile cu Moscova. Peste 100 de protestatari au fost uciși în confruntări cu forțele de securitate, iar în 2014 Ianukovici a fost înlăturat de la putere și forțat să fugă din țară.

Cu un deceniu înainte, piața a fost locul de desfășurare a unei importante adunări a participanților la așa-numita "Revoluție portocalie", organizată de susținătorii candidatului la președinție Viktor Iușcenko după publicarea rezultatelor disputate al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2004.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Tue
12
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău