ÎMM analizează noile oportunități de dezvoltare

  • 10 Noiembrie 2016 14:53
ÎMM analizează noile oportunități de dezvoltare

Reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova s-au întrunit, joi, în cadrul conferinței anuale a companiilor din acest sector. Premierul Pavel Filip, în cuvântul de salut, a menționat că ÎMM din țară au demonstrat la modul practic că reușesc să se dezvolte. Numărul acestora a atins cifra de 50 de mii sau 97% din toate companiile care activează în țară.

ÎMM le revine 55% din locurile de muncă existente, iar ponderea în PIB constituie 38%, transmite IPN.

Printre acțiunile întreprinse de autorități pentru a susține acest sector al economiei, premierul a punctat diminuarea numărului de controale, dar și a numărului organelor cu funcții de control, optimizarea actelor permisive eliberate pentru inițierea și desfășurarea afacerilor. Acestea până la finele anului vor fi reduce la jumătate, adică de la 414 la circa 200. Premierul a reiterat că pentru instituțiile statului problemele antreprenoriatului se află în prim plan deoarece antreprenorul creează locuri de muncă și  plătește salarii, contribuția  ÎMM la îmbunătățirea vieții oamenilor fiind esențială.

Șeful delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a menționat că, deși exporturile pe piața UE s-au majorat, mai este mult de lucru în ceea ce privește sporirea competitivității ÎMM din Moldova, diversificarea produselor exportate. „Noi vă asigurăm că vom susține și în continuare sectorul ÎMM din Moldova”, a spus ambasadorul european.

În cadrul conferinței a fost lansată în premieră inițiativa de stimulare a proceselor investiționale locale. Trei tineri antreprenori și-au prezentat  proiectele investiționale pentru a colecta fonduri  în vederea implementării acestora, inclusiv de la cei prezenți la conferință. Două proiecte țin de domeniul agricol, iar unul  vizează  dezvoltarea fitness-ului în mediul rural, în două sate din raionul Ștefan Vodă.

În același eveniment, 20 de antreprenori din sectorul ÎMM au fost desemnați învingători ai  concursului național „Cel mai bun antreprenor din sectorul ÎMM”, la nouă nominalizări. Una din premiante, Tatiana Vetrilă, din Rezina, a spus că datorează în mare parte reușita afacerii inițiate în domeniul confecțiilor lansării incubatorului de afaceri deschis în  acest raion. „Aici am fost ajutați, în special în primele luni. Prezența unui incubator de afaceri, instruirea și sfaturile obținute, facilitățile la închirierea spațiilor pentru businessul nostru ne-a fost de mare folos”, a spus ea.

Organizatorii au premiat și șase învingători ai concursului „ÎMM model de responsabilitate socială”. Cei nominalizați au primit premii bănești și cadouri din partea sponsorilor.

Obiectivul pe care și-l propun autoritățile este să atingă, către anului 2020,  proporția de 25 de ÎMM la 1000 de locuitori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:1,03 m/s
Sun
25
Mon
27
Tue
28
Wed
30
Thu
31
Arhivă Radio Chișinău