Imigrația cadrelor medicale: gravă problemă a sistemului de sănătate

  • 20 Martie 2015 14:50
Imigrația cadrelor medicale: gravă problemă a sistemului de sănătate

Fluctuația cadrelor medicale și imigrarea lor este una dintre problemele cele mai grave ale sistemului de sănătate, iar autoritățile trebuie să elaboreze politici pentru a menține medicii în Republica Moldova.

Este una dintre concluziile experților implicați în proiectul „Îmbunătățirea managementului mobilității cadrelor medicale”, realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Cel mai mult se simte lipsa medicilor în centrele raionale și localitățile rurale, unde condițiile de trai și de activitate nu sunt foarte atractive, a menționat șefa de echipă a proiectului, Ala Nemerenco.

„Este un deficit foarte mare, în special în zonele rurale, în așa regiuni așa ca Hâncești, Căușeni, Leova. Este vorba despre lipsa medicilor de familie, ceea ce înseamnă că efortul pentru un medic de familie este foarte mare, că el nu își poate îndeplini toate obligațiunile și lucrează mai mult soluționând cazurile de urgență, decât să realizeze o monitorizare eficientă a maladiilor cronice”, a declarat Ala Nemerenco.

Penuria de medici are drept cauză migrația acestora în țări mai dezvoltate, unde salariile sunt mai mari, iar centrele medicale  - mai bine dotate, arată datele cercetărilor realizate pe parcursul desfășurării proiectului. Totuși, cadrele medicale trebuie să treacă mai multe examene în țările europene, pentru a-și putea echivala studiile obținute în Republica Moldova, astfel încât mulți medici și asistente ajung să profeseze meserii necalificate, a subliniat Ala Nemerenco.

„Dacă la nivel universitar nu există diferențe și universitatea a depășit toate lacunele, la nivel post-universitar există încă deficiențe. Iar la capitolul instruirii asistenților medicali și a specialiștilor cu studii medicale medii, chiar este o diferență mare, deoarece în țările UE nu mai există pregătire secundară, toți asistenții medicali sunt pregătiți doar prin instruire de nivel superior”, a mărturisit Ala Nemerenco.

Una dintre soluții la care lucrează autoritățile este semnarea unor acorduri cu țările de destinație ale medicilor moldoveni, astfel încât să fie posibilă reîntoarcerea acestora în Republica Moldova, după o anumită perioadă, a declarat ministrul adjunct al Sănătății, Octavian Grama.

„Împreună cu țările civilizate din Europa Occidentală, să rezolvăm această problemă prin schimbul de cadre. O perioadă, medicii lucrează în aceste țări, după care revin acasă și își continuă munca. Suntem foarte avansați în discuții cu Germania, cu Italia, Portugalia, Spania”, a declarat Octavian Grama.

Deocamdată, nu există o statistică oficială a cadrelor medicale care au emigrat din Republica Moldova. În cadrul acestui proiect, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății, a fost elaborat un Sistem Informatic de Evidență a Resurselor Umane, cu ajutorul căruia va fi acoperite datele lipsă referitoare la fluctuația medicilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău