ÎMGFL-urile ar putea fi reorganizate în asociații de coproprietari în condominiu
-
11 Iulie 2018 15:49
Întreprinderile Municipale pentru Gestionarea Fondului Locativ (ÎMGFL), aflate în prezent practic toate în proces de insolvabilitate, ar putea fi reorganizate în asociații de coproprietari în condominiu. Aceasta este una dintre măsurile pe termen lung, propuse de către Direcția generală locativ-comunală și amenajare, pentru soluționarea problemei gestiunii blocurilor locative, transmite IPN.
Șeful adjunct al DGLCA, Ghenadie Dubița, a declarat în cadrul unei mese rotunde că în proces de insolvabilitate se află ÎMGFL-urile nr. 1-23, cu excepția Întreprinderii nr.7. Potrivit lui, totul a început în perioada anilor 2016-2017, când SA „Termoelectrica” a depus cereri introductive prin care a solicitat insolvabilitatea celor puțin peste 20 de întreprinderi municipale pentru gestionarea fondului locativ. Drept motiv a fost invocată neonorarea de către acestea a obligațiilor de plată, conform contractelor de furnizare a energiei termice din anul 2006, a facturilor expuse spre plată și a tranzacțiilor de prevenire a litigiului încheiate în perioada toamnei anului 2015, la indicația primarului general.
Ghenadie Dubița a precizat că datoriile invocate de către furnizor erau constituite din datoria locatarilor blocurilor locative, repartizată deja acestora prin facturile emise de către ÎM „Infocom”, dar și din volumul energiei termice folosit pentru prepararea apei calde menajere, nerepartizat consumatorilor finali. Ca rezultat, suma indicațiilor contoarelor instalate în apartamente a fost mai mică decât indicațiile contoarelor instalate la bloc, ceea ce pe parcursul perioadei 2002-2016 a generat acumularea unor datorii enorme nerepartizate.
Potrivit vicedirectorului DGLCA, prin deciziile instanței de judecată, cererile au fost admise, astfel încât toate întreprinderile menționate au fost declarate insolvabile și au fost numiți administratori ai procesului de insolvabilitate. În perioada procedurii de insolvabilitate și faliment, întreprinderile municipale și-au continuat activitatea, însă s-au constatat unele deficiențe și abateri legate de conlucrarea dintre administratorii de insolvabilitate cu autoritățile locale, Direcția de profil, dar și cu Primăria.
Ulterior, la mijlocul anului 2017, administratorii de insolvabilitate au anunțat trecerea întreprinderilor în faliment, ceea ce, potrivit lui Ghenadie Dubița, implică iminent lichidarea acestora. Pe de altă parte, aceștia s-au adresat în repetate rânduri cu cereri de a transmite întreprinderilor prin contract blocurile locative aflate în gestiunea DGLCA și finanțarea deficitului de tarif din bugetul municipal. În aceste condiții, Direcția locativă a elaborat, în conlucrare cu fracțiunile din CMC un proiect de decizie, care prevede și crearea Asociațiilor de coproprietari în condominiu.
Printre propuneri se mai numără trecerea temporară, mai exact pentru o perioadă de doi ani, a responsabilităților privind gestiunea blocurilor locative către întreprinderile municipale prestări servicii cu transferul tuturor angajaților tehnici. De asemenea, se propun măsuri care are avea ca efect reorganizarea funcțiilor de salubrizare în municipiu.
Cât ține de invocarea datoriilor întreprinderilor municipale drept datorie a fondatorului, Ghenadie Dubița a spus că în acest sens nu există temei juridic. Conform prevederilor legale, fondatorul nu poartă răspundere pentru datoriile întreprinderii. Astfel, orice propunere privind restructurarea datoriei ÎMGFL, ce ar avea drept consecință recunoașterea acestei datorii ca fiind a municipalității, nu pot fi acceptate.