Îmbunătățirea infrastructurii în sistemul educațional, schimbarea conținutului de predare, modernizarea laboratoarelor, câteva din prioritățile MEC. Totuși cea mai mare problemă este lipsa acută de cadre didactice calificate / Opinie

  • 24 Martie 2023 11:58
Îmbunătățirea infrastructurii în sistemul educațional, schimbarea conținutului de predare, modernizarea laboratoarelor, câteva din prioritățile MEC. Totuși cea mai mare problemă este lipsa acută de cadre didactice calificate / Opinie

Îmbunătățirea infrastructurii în sistemul educațional, schimbarea conținutului de predare, modernizarea laboratoarelor, implementarea catalogului electronic, precum și motivarea tinerilor la o carieră didactică. Sunt câteva dintre prioritățile pe care și le propune Ministerul Educației în perioada următoare prezentate astăzi de către ministrul Anatolie Topală în cadrul unei conferințe de presă. Pe de altă, expertul în politici de educație la Institutul de Politici Publice, Anatol Gremalschi, este de părere că astăzi principala problemă cu care se confruntă sistemul educațional este lipsa acută de cadre didactice calificate, transmite Radio Chișinău.

Primul obiectiv care va sta la baza activității Ministerului Educației în perioada următoare se referă la creșterea atractivității și relevanței studiilor pentru piața muncii, a subliniat ministrul Anatolie Toaplă.

 „13 universități și colegii pedagogice trec printr-un proces amplu de transformare și modernizare. Ministerul a alocat  289 milioane de lei pentru 20 de proiecte de îmbunătățire a infrastructurii, dar și de schimbare a conținutului de predare în aceste instituții”, a spus Topală.

Astfel, potrivit ministrului, în baza acestor proiecte, vor fi dotate și modernizate peste 50 de laboratoare și centre de cercetare, circa 70 de săli de curs, precum și aproape 20 de centre didactice și de consiliere.

Totodată, sunt în proces de elaborare 15 programe noi de studii la master și licență, inclusiv la securitatea informațională, tehnologii informaționale în construcții de mașini, știința datelor sau inteligența artificială.

„În acest an vor fi susținute și alte domenii de studii, inclusiv unele specialități din domeniul științelor exacte și unele din științele agricole. Investițiile date sunt făcute cu suportul Băncii Naționale”, a menționat ministrul.

De asemenea, până în 2024, majoritatea manualelor școlare vor fi schimbate, iar în 300 de școli vor fi modernizate laboratoarele de fizică, biologie și chimie, cu sprijinul partenerilor externi. Totodată, urmează se să implementeze catalogul electronic de note în majoritatea instituțiilor de învățământ general, în prezent, acesta fiind utilizat în aproximativ 560 de instituții, a spus ministrul Anatolie Topală.  

„În circa 70 de instituții de învățământ general vor fi create laboratoare digitale care vor fi dotate cu suportul UNICEF. Cu sprijinul Băncii Mondiale, în școli vor ajunge peste 5000 de laptopuri”, a declarat Anatolie Topală.

Pentru îmbunătățirea pregătirii cadrelor didactice, autoritățile intenționează să fondeze Institutul Național de Educație și Leadership. La fel, vor fi revizuite criteriile de evaluare pentru stabilirea sporurilor. Iar pentru a motiva tinerii la o carieră didactică, Ministerul propune extinderea perioadei de acordare a indemnizației pentru tinerii specialiști de la trei la cinci ani.

Coordonatorul de programe în educație la Institutul de Politici Publice, Anatol Gremalschi, este de părere că principala problemă cu care se confruntă în prezent sistemul educațional este lipsa acută de cadre didactice calificate.

„Nivelul de pregătire al liceenilor care aspiră la înmatricularea la aceste facultăți, cu regret, în prezent, este unul sub așteptări. Trebuie să recunoaștem sincer la specialitățile pedagogice nu vin cei mai bine pregătiți absolvenți”, a punctat Grimalschi.

Prin urmare, Ministerul Educației trebuie să găsească soluții radicale în scopul creșterii calității cadrelor didactice, afirmă expertul. În strategia Ministerului sunt trasate anumite direcții de acțiuni, printre care crearea Centrului de Excelență în domeniul Pedagogiei, lucru care este unul salutabil, potrivit lui Anatol Gremalschi.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău