Îmbrânceli și înjurături la ședința CMC. Regulamentul de autorizare a lucrărilor în zona istorică a Chișinăului, votat cu scandal

  • 02 Aprilie 2021 15:07
Îmbrânceli și înjurături la ședința CMC. Regulamentul de autorizare a lucrărilor în zona istorică a Chișinăului, votat cu scandal

Ședința de astăzi a Consiliului municipal Chișinău s-a lăsat cu scandal. Proiectul de decizie cu privire la securizarea și dezvoltarea zonei Centru – Nucleul Istoric al orașului Chișinău – a fost aprobat cu votul a 28 de aleși locali, în timp ce Fracțiunea PAS a protestat, ieșind cu pancarte la tribună chiar în debutul ședinței, înainte ca proiectul să fie prezentat. Consilierii municipali s-au înjurat reciproc, ajungându-se și la îmbrânceli, transmite IPN.

Proiectul a fost prezentat de autoarea acestuia, Aliona Mandatii, consilieră a Platformei DA. Mandatii a precizat că această decizie vine să reglementeze aplicarea prevederilor Regulamentului local de urbanism în partea ce ține de zonarea funcțională a teritoriului, precum și anumite reglementări urbanistice la sistematizarea urbană a teritoriului și emiterea actelor permisive pentru autorizarea executării lucrărilor de intervenție la imobilele cu statut de monument, construcție, reconstrucție, desființare, care vor fi aplicabile până la aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) – Centru.

De cealaltă parte, fracțiunea PAS a invocat avizul negativ de la CNA și încălcări de procedură, cu riscuri de corupție. „Proiectul cu privire la securizare și dezvoltarea zonei Centru – Nucleu Istoric al Orașului Chișinău, propus de Platforma DA, contravine legislației. Propunerea legiferează Regulamentul Local de Urbanism (RLU), care, conform Deciziei CMC Nr. 22/40 din 25 decembrie 2008, nu poate fi aplicat în zona centru. Cel mai important pas care trebuie făcut pentru salvarea centrului municipiului Chișinău este elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal. Acesta ar trebui să delimiteze zona centrală, care se va dezvolta conform unor reglementări stricte”, se arată în poziția fracțiunii PAS.

După dezbateri îndelungate și aprinse pe marginea proiectului de decizie, consilierii au votat ca acestea să fie încheiate și să se treacă la procedura de vot. Pe fundalul strigătelor, proiectul a fost votat ca bază și consilierii au mers în pauză. Reveniți în ședință, PAS a cerut închiderea ședinței. Într-un final, proiectul a fost votat în variantă finală, cu un amendament propus de Alexandr Bondarenco, consilier PSRM, care a propus o completare la textul proiectului. Și anume, „Construcția în nucleul istoric al municipiului se va proiecta și construi în baza PUZ și, după caz, a PUD (Plan de Urbanism de Detaliu), aprobate de CMC.

Dilema de a continua sau nu ședința a provocat tensiuni și mai mari, cu înjurături și îmbrânceli. Până la urmă, s-a anunțat pauză de masă.

Proiectul aprobat pune în sarcina viceprimarului de ramură să creeze un grup de lucru care va elabora Conceptul de dezvoltare al Centului Istoric al Chișinău, până la data de 31 august 2021. Direcția generală arhitectură urbanism și relații funciare va asigura elaborarea documentației de urbanism, iar Direcția generală finanțe este responsabilă de redistribuirea resurselor financiare existente pentru realizarea concepției de dezvoltare a nucleului istoric.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău