Imaginile satelitare arată unități militare ruse care continuă să se desfășoare mai aproape de Kiev (Maxar)

  • 12 Martie 2022 10:33
Imaginile satelitare arată unități militare ruse care continuă să se desfășoare mai aproape de Kiev (Maxar)

Imaginile din satelit obținute vineri au arătat că unitățile militare ruse continuă să se desfășoare mai aproape de capitala Kiev și să tragă focuri de artilerie spre zone rezidențiale, transmite sâmbătă Reuters, potrivit Agerpres.

Compania privată americană Maxar Technologies a spus că mai multe case și clădiri erau în flăcări și că sunt vizibile pagube pe scară largă și cratere în localitatea Moschun, situată la nord-vest de Kiev.

Reuters nu a putut verifica în mod independent imaginile.

Maxar a informat că o imagine arăta elemente ale unui batalion de artilerie rusesc trăgând activ în direcția sud-est, dar nu a putut confirma țintele batalionului. A precizat însă că pagubele observate în Moschun erau la aproximativ 7 km sud-est de locul unde era amplasată artileria.

Într-o altă imagine se puteau vedea șiruri lungi de mașini ce transportau persoane care au fugit din Kiev, iar o altă imagine arăta incendiile încă active pe aeroportul Antonov.

Forțele ruse au bombardat vineri orașe din toată țara și păreau să se regrupeze pentru un posibil atac asupra Kievului. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a ajuns la un punct de cotitură strategic în conflict.  

Situația pe front: presiuni ale armatei ruse în estul Ucrainei și asupra capitalei Kiev  

Forțele ruse au crescut vineri presiunea asupra capitalei Kiev și în estul Ucrainei, unde a fost vizat principalul oraș, Dnipro, informează AFP.

Capitala Ucrainei, Mariupol, Krîvî Rig, Kremenciug, Nikopol și Zaporojie sunt principalele zone în care rușii își concentrează încă eforturile, a anunțat armata ucraineană într-un comunicat.

"Neputând obține un succes, inamicul își continuă atacurile cu rachete și bombe asupra orașelor situate pe teritoriului Ucrainei, la Dnipro, Luțsk și Ivano-Frankivsk", potrivit sursei citate.

 

Foto: (c)  State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS


Mariupol, port strategic asediat de 12 zile și bombardat constant de ruși, se află într-o situație "aproape disperată", a alertat ONG-ul Medici fără frontiere."Sute de mii de persoane" trăiesc fără apă și fără încălzire. Potrivit unui bilanț oficial, s-au înregistrat 1.582 de decese. Multe cadavre sunt abandonate pe străzi, iar pentru altele a fost săpată o groapă comună uriașă. În ultimele zile au fost văzute persoane care se luptă pentru mâncare.

Ferit până acum de avansul soldaților ruși, Dnipro, un oraș industrial de un milion de locuitori prin care trece Nipru, fluviul care marchează separarea dintre estul parțial pro-rus al Ucrainei și restul teritoriului său, a fost vizat de raiduri soldate cu cel puțin o persoană moartă.

"Au fost trei lovituri aeriene asupra orașului, asupra unei grădinițe, a unui bloc de locuințe și a unei fabrici de încălțăminte (...) unde apoi a izbucnit un incendiu", au informat serviciile de urgență ucrainene. Pompierii au putut fi văzuți, în mai multe imagini video, cum sting flăcările în ruinele mocnite. Unele clădiri erau doar un morman de grinzi și structuri metalice răsucite.

 

Foto: (c)  State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS


După un spital de pediatrie miercuri la Mariupol, vineri a fost lovită o clădire pentru persoane cu dizabilități de lângă Harkov, fără a se înregistra victime.

Dima Kasianov, un băiețel de opt ani, a fost mai puțin norocos: internat după ce a fost rănit la cap de schijele unei rachete ruse care a distrus apartamentul în care locuia la Harkov, stă întins, inconștient, pe un pat de spital, cu un ochi bandajat.

Patru soldați ucraineni au fost, de asemenea, uciși și alți șase au fost răniți în bombardarea aeroportului militar Luțsk din nord-vestul Ucrainei. A fost vizată, de asemenea, și cel din Ivano-Frankivsk, în extremitatea vestică a Ucrainei. Aceste baze au fost dezafectate, a afirmat ministerul rus al apărării.

Raiduri aeriene nocturne s-au înregistrat și peste orașele Cernihiv (nord) și Sumî (nord-est).

 

Foto: (c)  State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS


La morga din Mikolaiv, un oraș de pe malul Mării Negre supus tirurilor rusești de zile întregi, cadavrele sunt îngrămădite pe jos și în curte, a notat AFP.

"Am împins inamicul dincolo de marginile orașului nostru", a asigurat guvernatorul regiunii, Vitali Kim.

În același timp, rușii își continuă manevra de încercuire a Kievului. După ce au ajuns la marginea capitalei, urmăresc să elimine apărarea din mai multe localități din vestul și nordul capitalei pentru a o bloca, a spus Statul Major al Ucrainei. 

Foto: (c)  State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS


"Kievul este un simbol al rezistenței" și se pregătește pentru o "apărare necruțătoare", a afirmat într-o înregistrare video Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Aproape 20.000 de persoane au fost deja evacuate miercuri și joi din capitală și împrejurimi, aproximativ 100.000 în total în cele două zile din toate zonele afectate de lupte din Ucraina.

"Inamicul nu a obținut niciun succes semnificativ în ultimele 24 de ore, a fost oprit în aproape toate direcțiile de rachetele noastre și de loviturile noastre aeriene și terestre", a declarat Oleksii Arestovici, un alt consilier al președintelui Zelenski.

O încetinire a înaintării soldaților ruși pe care au remarcat-o și surse militare occidentale, în timp ce președintele rus Vladimir Putin a dat undă verde trimiterii de luptători "voluntari", în special provenind din Siria. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău