Imaginile care îngrijorează comunitatea internațională. Ce se întâmplă la reactoarele nucleare din Coreea de Nord

  • 17 Aprilie 12:01
Imaginile care îngrijorează comunitatea internațională. Ce se întâmplă la reactoarele nucleare din Coreea de Nord

Observaţii satelitare ale reactorului nuclear nord-coreean de la Yongbyon, realizate săptămâna trecută, arată activităţi care evocă o reluare a retratării combustibilului nuclear utilizabil în scopuri nucleare, dezvăluie un cerc american de reflecţie, relatează Reuters, citat de News.ro.

În cursul primei sale întâlniri cu Donald Trump, la 12 iunie, în Singapore, liderul nord-coreean Kim Jong Un a promis să desfiinţeze programul nuclear nord-coreean, însă niciun progres nu a avut loc de-atunci, iar al doilea summit, la Hanoi, la 27 şi 28 februarie s-a soldat cu un eşec.

Potrivit Centrului de Studii Strategice Internaţionale (CSIS), cu sediul la Washington, imagini satelitare realizate la 12 aprilie arată cinci vagoane speciale în apropierea centrului de îmbogăţire a uraniului şi laboratorului radiochimic de la Yongbyon.

„În trecut, aceste vagoane speciale par că au fost implicate în deplasări ale unor materii radioactive sau campanii de retratare”, scriu autorii raportului.

„Activităţile în curs şi configurările lor nu exclud ca ele să participe la asemenea activităţi, înaintea sau după o campanie de retratare”, adaugă ei.

„Cum nu a existat un acord pe tema Yongbyon la Hanoi, ar fi interesant dacă ceva s-a reluat atât de repede după summit”, a apreciat Jenny Town, un expert în Coreea de Nord şi membru al Stimson Center, alt centru de reflecţie american.

Kim Jong Un s-a declarat miercuri pregătit să se întâlnească din nou cu preşedintele american Donald Trump, cu condiţia ca Statele Unite să dea dovadă de mai multă flexibilitate.

Phenianul a anunţat luna trecută că o reluare a testării rachetelor nu este exclusă, în pofida moratoriului decis în 2017.

Imaginile care îngrijorează comunitatea internațională. Ce se întâmplă la reactoarele nucleare din Coreea de Nord

 

 

sursa: digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
-0,77 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sun
4 °C
Mon
5 °C
Tue
7 °C
Wed
5 °C
Thu
1 °C

Curs oficial BNM 08 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3855 -0.0000
USD 17.4778 -0.0000
RON 4.0577 -0.0000
UAH 0.7329 -0.0000
RUB 0.2737 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău