Imagini din satelit: China ar fi construit un nou model de submarin nuclear de atac

  • 10 Mai 2022 14:47
Imagini din satelit: China ar fi construit un nou model de submarin nuclear de atac

Imagini de satelit rare au surprins ceea ce ar putea fi un nou submarin nuclear de atac construit de China, afirmă analiști militari citați marți de Reuters.

Deși nu este clar dacă este vorba de un model nou de submarin sau de unul modernizat, diplomații și analiștii urmăresc cu atenție evoluțiile după ce în noiembrie un raport al Pentagonului a apreciat că forțele navale chineze ar putea construi în următorii ani un nou submarin de atac cu lansatoare verticale de rachete de croazieră, transmite DIGI24.

În imaginile obținute de Reuters de la furnizorul privat de imagini satelitare Planet Labs și din social media, submarinul staționează pe un doc uscat în portul Huludao, din provincia Liaoning, scrie Agerpres. Suprastructura navei este acoperită cu prelate, dar imagini atât de clare cu submarine aflate la suprafață sunt rar întâlnite.

Submarinul a fost vizibil între 24 aprilie și 4 mai, docul fiind ulterior inundat.

Imagini din satelit: China ar fi construit un nou model de submarin nuclear de atac
În imagini, submarinul staționează pe un doc uscat în portul Huludao, din provincia Liaoning. Imagini atât de clare cu submarine aflate la suprafață sunt rar întâlnite. Captură foto: The Times of India / Planet Labs

Model modernizat sau o nouă clasă de submarine

Collin Koh, expert în securitate din Singapore, a spus că în ultimul timp există mult interes pentru o posibilă nouă clasă de submarine de atac chineze, menite să vâneze alte submarine și nave și care au capacitatea de a lansa rachete ghidate.

Imaginile „sunt foarte interesante, dar este încă foarte greu să fim siguri dacă avem de a face cu un model modificat pentru testări sau cu o nouă clasă de submarine”, a explicat Koh.

Potrivit lui Jeffrey Lewis, profesor specializat pe controlul armamentelor la Institutul de studii internaționale Middlebury din Monterey (California), este plauzibil ca recentele imagini să dezvăluie o nouă clasă de nave, mai ales având în vedere raportul Pentagonului, dar rămân foarte multe semne de întrebare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău