Imagini cutremurătoare la Bucea: Tancuri explodate, bucăți de cadavre și case total distruse pe strada Gării

  • 10 Aprilie 2022 11:26
Imagini cutremurătoare la Bucea: Tancuri explodate, bucăți de cadavre și case total distruse pe strada Gării

Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Zeci de mașini militare ruse, printre care și numeroase tancuri, care au explodat în urma unui atac cu drone Bayraktar și care se află încă pe strada Gării din orașul Bucea, oferă imagini cutremurătoare despre luptele purtate la nord-vest de Kiev, scrie AGERPRES.

Tancurile, cisternele cu combustibil și camioanele cu muniție au fost complet distruse, iar, în urma exploziilor, bucăți din ele au fost aruncate la zeci de metri distanță. Peisajul apocaliptic este completat de zecile de case transformate în ruine, dar și de bucățile de cadavre care pot fi observate din loc în loc.

"Au fost atacați cu drone Bayraktar și era un fum până la cer. Toată muniția a explodat. Toată tehnica a început să ardă, muniția a început să explodeze, iar casele din jur s-au aprins toate. Casele nu au ars de la Bayraktar, ci de la muniția explodată pe mașinile armatei ruse. Aveau cisterne cu motorină, care s-au aprins", a declarat, pentru AGERPRES, Konstantin Momotov, un bărbat de 68 de ani, în fața casei căruia a avut loc atacul.

Ucraineanul povestește că mașinile militare ale Federației Ruse se îndreptau spre Irpin, iar în drumul lor lansau atacuri continue asupra civililor din Bucea. Potrivit acestuia, convoiul era format din 40 de vehicule care au sărit în aer în urma atacului pe calea aeriană.

"Unii militari s-au topit cu tot cu tehnică. Alții au fost aruncați. Bucăți de oameni au fost aruncate în curți, pe drum. Acolo e un picior, aici era sânge peste tot. Acolo era un ciorap cu piciorul în el, aici o mână și după o lună am găsit și trei trupuri de ceceni în curte. Cred că erau răniți și au făcut câțiva pași și au murit în curte", a arătat Konstantin Momotov, care susține că peste 200 de militari ruși au murit în acest loc.

Strada Gării, transformată într-un ''muzeu'' în aer liber de tehnică militară distrusă, a devenit un punct de atracție pentru numeroși ucraineni, care vor să vadă cu ochii lor efectele războiului provocat de ruși.

Valentin Lesov locuiește în apropiere de strada Gării. El a auzit exploziile puternice, însă nu a apucat, până acum, să vadă urmările."Era iadul pe pământ. Se răscolea pământul. Totul exploda în jur. Totul sărea în aer. Era cutremurător. Asta am suportat noi în 35 de zile de ocupație. De pe 24 februarie ei sunt aici și acum suntem în aprilie. Acum nu se mai împușcă, iar unii dintre noi suntem vii. Încep oamenii să se întoarcă în oraș, au început să curețe străzile de cadavre și de sânge. Este groaznic. Nicăieri pe pământul acesta nu a fost niciodată așa ceva", a afirmat Lesov, care spune că șase dintre vecinii săi au murit.

În zonă locuiește și Irina Gribiniuk. Pe toată perioada în care Bucea a fost sub ocupația armatei ruse, femeia nu s-a putut ascunde, pentru că trebuia să aibă grijă de mama ei, care este imobilizată la pat.

 "Nu am plecat pentru că mama mea este bolnavă la pat. Când se auzeau bombele, și mama mea care este bolnavă tremura de frică. Nu am reușit să o duc pe mama nici în beci. Noi puteam muri oricând, pentru că nu ne puteam adăposti. A fost groaznic", a povestit Irina Gribiniuk.

Orașul Bucea, aflat la aproximativ 50 de kilometri de Kiev, s-a aflat sub ocupație rusească mai bine de o lună, timp în care peste 300 de civili au fost uciși. De altfel, procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a transmis, în urmă cu două zile, că într-o groapă comună din Bucea au fost îngropate 67 de persoane.

De asemenea, pe perioada cât au stat în Bucea, militarii ruși au atacat sute de case, zeci de blocuri, dar și numeroase spații comerciale, printre care și stații de carburanți sau hipermarketuri. Localnicii susțin că, înainte de a distruge magazinele, acestea erau jefuite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
23,85
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:2,57 m/s
Tue
33
Wed
34
Thu
32
Fri
29
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău