Imaginea unui crater marțian acoperit cu gheață, fotografii făcute de sonda spațială TGO

  • 27 Aprilie 2018 07:34
Imaginea unui crater marțian acoperit cu gheață, fotografii făcute de sonda spațială TGO

Sonda spațială TGO, care face parte din programul ExoMars, aflată pe orbita planetei Marte, a transmis pe Terra primele sale imagini, care prezintă un crater marțian acoperit cu gheață, a anunțat joi Press Association.

Imaginile au fost realizate de sonda ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO), aflată la altitudinea de 400 de kilometri deasupra formațiunii Korolev, un crater acoperit cu gheață aflat în emisfera nordică a "Planetei Roșii".

Sonda TGO a fost lansată pe 14 martie 2016 în cadrul misiunii ExoMars, un program spațial dezvoltat în comun de Agenția Spațială Europeană (ESA) și agenția spațială rusă Roscosmos. Din acea primă etapă a programului ExoMars a făcut parte și modulul spațial Schiaparelli, care ar fi trebuit să efectueze o coborâre lentă și controlată pe suprafața "Planetei Roșii", însă modulul a avut o viteză mult prea mare în etapa finală a coborârii sale și s-a dezintegrat în urma impactului cu scoarța marțiană, pe 19 octombrie 2016.

A doua etapă a acestei misiuni este reprezentată de ExoMars Rover - un vehicul cu șase roți, construit în această perioadă în comitatul Herfordshire din Marea Britanie - care urmează să fie lansat în 2020 cu misiunea de a analiza probe prelevate de pe scoarța planetei Marte și de a căuta eventuale semnături moleculare care să ateste existența vieții microbiene pe această planetă.

TGO a ajuns pe orbita sa finală în jurul lui Marte în luna februarie, după un an de manevre aerodinamice - un proces ce implică utilizarea controlată a fricțiunilor atmosferice pentru a schimba traiectoria unui vehicul spațial aflat pe o orbită eliptică către o orbită circulară.

Sistemul ei de camere foto-video, denumit CaSSIS (Colour and Stereo Surface Imaging System), a fost activat pe 20 martie.

Imaginea craterului marțian Korolov a fost obținută prin combinarea unui set de trei fotografii ce au fost realizate în culori diferite pe 15 aprilie.

Sonda TGO a fost concepută pentru a analiza gazele rare din atmosfera planetei Marte, în special metanul, care poate fi un produs rezidual al vieții. Sonda va încerca să determine dacă acest gaz provine dintr-o sursă geologică sau o sursă biologică și, de asemenea, va furniza date pentru viitoarele misiuni pe Marte.

La misiunea ExoMars participă și Agenția Spațială a Marii Britanii, care a contribuit cu fonduri totale de 287 de milioane de euro. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău