Ilia Kiva, politician ucrainean prorus, găsit mort lângă Moscova; Ucraina revendică asasinarea sa

  • 07 Decembrie 2023 09:05
Ilia Kiva, politician ucrainean prorus, găsit mort lângă Moscova; Ucraina revendică asasinarea sa

Un om politic ucrainean prorus a fost găsit mort în apropiere de Moscova, au transmis miercuri agențiile de presă ruse, o sursă din sectorul de apărare ucrainean revendicând o 'operațiune specială' a Kievului care a condus la 'lichidarea' sa, informează AFP.

Trupul fără viață al lui Ilia Kiva, un fost deputat ucrainean în vârstă de 46 de ani, a fost găsit cu 'o rană la cap', în districtul Odințovo, în apropiere de Moscova, au indicat agențiile ruse, citând autoritățile locale, scrie Agerpres.

'Lichidarea principalului trădător, colaborator și propagandist Ilia Kiva a fost o operațiune specială a SBU', Serviciul de Securitate al Ucrainei, a indicat pentru AFP o sursă la curent cu operațiunile.

Kiva a fost omorât 'cu ajutorul unor arme ușoare', a precizat sursa.

O altă sursă a declarat pentru Reuters, sub condiția anonimatului, că SBU este responsabil de asasinarea fostului deputat ucrainean.

Puțin mai devreme miercuri, Comitetul de Anchetă rus anunțase că un responsabil de ocupație instalat de Moscova a fost ucis cu un 'dispozitiv neidentificat' plasat într-un automobil la Lugansk.

Oleg Popov, fost deputat local, a decedat 'în urma detonării unui dispozitiv neidentificat într-un automobil', a indicat Comitetul de Anchetă. Circumstanțele morții lui Popov sunt 'în curs de a fi stabilite', a adăugat Comitetul, care a difuzat imagini ce arată o mașină distrusă și carbonizată, înconjurată de anchetatori la lucru.

Comitetul a mai precizat că Oleg Popov fusese ales de două ori în 'parlamentul' separatist din Lugansk.

Potrivit unei surse media locale, Lug-info, Popov, în vârstă de 51 de ani, era un antreprenor care se alăturase separatiștilor proruși după declanșarea conflictului cu Kievul în 2014 și condusese un comitet însărcinat cu probleme de securitate și apărare.

Atacuri, uneori mortale, au avut loc cu regularitate în cele patru teritorii anexate de Rusia (Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojia), atacuri în care ținte au fost responsabili ai administrației de ocupație ruse.

La începutul lunii noiembrie, Ucraina a revendicat asasinarea cu mașină capcană, tot în regiunea Lugansk, a lui Mihail Filiponenko, deputat și fost înalt responsabil militar local.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) a acuzat Kievul de a se fi aflat, la sfârșitul lui octombrie, în spatele tentativei de asasinare, în Crimeea anexată, a unui alt fost deputat ucrainean trecut de partea rusă, Oleg Țariov.

Moscova a acuzat de asemenea Kievul că s-a aflat la originea mai multor asasinate ori tentative de asasinat pe teritoriul rus după debutul invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău