Ilia Darchiashvili: Am subliniat importanța menținerii dinamicității în relațiile noastre, necesitatea cooperării în special în sectorul economic și turistic

  • 24 Noiembrie 14:35
Ilia Darchiashvili: Am subliniat importanța menținerii dinamicității în relațiile noastre, necesitatea cooperării în special în sectorul economic și turistic

Integrarea în Uniunea Europeană, problema separatismului și intensificarea relațiilor economice, au fost subiecte prioritare pe agenda întrevederii dintre ministrul moldovean de externe Nicu Popescu, și omologul său georgian, Ilia Darchiashvili, aflat astăzi, 24 noiembrie, în vizită de lucru la Chișinău. După discuții, șefii celor două diplomații au susținut și o conferință de presă comună, scrie Radio Chișinău.

Războiul dus de Federația Rusă în Ucraina are un impact negativ asupra securității regionale, au declarat șefii celor două diplomații. Atât Nicu Popescu, cât și Ilia Darchiashvili au condamnat cu fermitate recentele atacuri cu rachete, lansate de Federația Rusă în Ucraina, și care au lăsat mai bine de două ore Republica Moldova în întuneric.

Potrivit ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, un subiect aparte l-au constituit relațiile economice dintre cele două țări, Rep. Moldova urmând să intensifice relațiile comerciale și turistice cu Georgia. Urmează a fi create rute comerciale pentru facilitarea relațiilor comerciale din regiunea Caucazului de Sud cu Uniunea Europeană, via Rep. Moldova, iar în 2023, va fi organizat și un Forum în Rep. Moldova, unde va participa în exclusivitate mediul de afaceri moldo-georgian. 

„Planificăm să organizăm un forum de afaceri în primăvara anului viitor. Pregătim un grup de lucru care va evalua fezabilitatea și va discuta cu partenerii din mediul privat dacă există un interes suficient pentru o rută directă maritimă și fluvială între porturile Giurgiulești și Poti din Georgia, care ar permite parțial să intensificăm relațiile noastre comerciale directe, dar și să facilităm, comerțul dintre întreaga regiune a Caucazului de Sud și restul spațiului european prin Rep. Moldova”, afirmă Nicu Popescu.

Ministrul Afacerilor Externe al Georgiei, Ilia Darchiashvili a subliniat că Rep. Moldova și Georgia urmează să îndeplinească mai multe recomandări comune pentru a putea face partea din familia țărilor Uniunii Europene. Astfel, discuțiile bazate pe schimbul de experiență și cunoștințe au fost prioritare pentru obținerea statutului de țară candidată la aderare, a menționat oficialul georgian.

„Am subliniat importanța menținerii dinamicității în relațiile noastre, necesitatea cooperării în special în sectorul economic și turistic. În cadrul acestei  întâlniri am inclus și alte subiecte care vizează ambele țări și la nivel regional și internațional”,  a menționat Ilia Darchiashvili.

La Chișinău ministrul georgian  de externe, Ilia Darchiashvili, a mai avut întrevederi cu președinta Maia Sandu, speakerul Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:3,09 m/s
Wed
4
Thu
6
Fri
7
Sat
9
Sun
10
Arhivă Radio Chișinău