Ilia Chiseliov: Legea scoate ONG-urile de sub controlul statului

  • 02 Iunie 08:16
Ilia Chiseliov: Legea scoate ONG-urile de sub controlul statului

Legea cu privire la organizațiile non-guvernamentale, la adoptarea căreia insistă Uniunea Europeană, scoate efectiv activitatea ONG-urilor de sub controlul statului. Declarația a fost făcută de jurnalistul Ilia Chiseliov în cadrul dezbaterilor publice de la Agenția IPN „De ce condițiile de asistență macrofinanciară europeană au devenit mărul discordiei?”.

Potrivit lui, legea controversată „scutește ONG-urile de prezentarea oricăror rapoarte, de declararea ajutorului străin primit și fondurilor cheltuite, permițând astfel organizațiilor non-guvernamentale să finanțeze și să influențeze partidele politice”.

„Îmi place mai mult opțiunea rusă, care prevede, ca dacă o organizație politică primește ajutor din străinătate, aceasta e obligată să-l declare și să-și atribuie statutul de „agent străin”. Pentru a fi clar tuturor cu cine au de-a face. Este o metodă de control a activității organizațiilor non-guvernamentale", a menționat Ilia  Chiseliov.

El a reiterat, că statutul de „agent străin” există și în SUA. Iar implementarea lui in Rusia contravine concepției absolut greșite a majorității, precum ca acesta ar fi un semn al puterii autoritare de stat”-a conchis jurnalistul.

Amintim, că proiectul de lege privind ONG-urile a fost supus primei lecturi in Parlament acum 2 ani, însă adoptarea sa finală întârzie. UE insistă asupra aprobării proiectului documentului, însă Partidul Socialiștilor, președintele și premierul sunt categoric împotrivă.

Dezbaterile publice „De ce condițiile asistenței macrofinanciare europene au devenit mărul discordiei?" au avut loc în cadrul proiectului" Depășirea stereotipurilor de integrare europeană prin comunicare", implementat de IPN cu suportul Fundației Hans Seidel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
15
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:0,5 m/s
Fri
23
Sat
23
Sun
23
Mon
17
Tue
18

Curs oficial BNM 09 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4776 -0.0528
USD 17.2651 -0.0537
RON 4.0238 -0.0118
UAH 0.6398 -0.0036
RUB 0.2426 0.0018
Arhivă Radio Chișinău