Ileana Racheru, Institutul Diplomatic Român: „Avantajul Republicii Moldova este că nu pornește de la zero în procesul de aderare la UE. România era mult mai jos la nivel de dezvoltare”

  • 23 Septembrie 2023 12:05
Ileana Racheru, Institutul Diplomatic Român: „Avantajul Republicii Moldova este că nu pornește de la zero în procesul de aderare la UE. România era mult mai jos la nivel de dezvoltare”

„Nu este în avantajul Occidentului să aibă aici o situație „gri”, pentru că asta pune o problemă importantă de securitate la granițele UE. În același timp, Republica Moldova este importantă și pentru securitatea Ucrainei”, a declarat Ileana Racheru, director Direcția Formare Profesională, la Institutul Diplomatic Român, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Ileana Racheru a menționat că UE și NATO nu au nevoie în regiune de alți pioni ai Federației Ruse.

„Republica Moldova va primi fonduri de preaderare, dacă va începe negocierile de aderare. Asta înseamnă mai mulți bani pentru începerea aderării. Pot să vă dau exemplul orașului Slatina din România, oraș foarte mic. La momentul începerii negocierilor, nu exista sistem de încălzire. Străzile nu erau iluminate, iar școlile nu erau încălzite. Determinarea societății era mare și nu exista alternativă la integrarea europeană”, a spus Ileana Racheru la TVR MOLDOVA.

Aceasta a menționat că transformarea României a fost foarte mare după aderarea la Uniunea Europeană.

„Nu vrea nimeni să se mai întoarcă de acolo de unde am pornit. Republica Moldova a ratat o dată în 1999. A avut niște rateuri considerabile în perioada guvernărilor pro-europene. Nu știu cât mai poate suporta societatea de aici, oricum, procesul de plecare în Occident este unul foarte mare”, a declarat Ileana Racheru.

Potrivit acesteia, Republica Moldova nu pornește de la zero în procesul de negociere.

„România era mult mai jos la nivel de dezvoltare, de infrastructură, de educație. Industria fie era căpușată, fie nu era performantă. Dar a primit sprijin din partea UE astfel încât situația să nu devină disperată”, a conchis Ileana Racheru.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău