Deschide.md | Ilan Șor și „Merișorul” otrăvit // Magazinele sociale, bani și electorat din alimente alterate și furt la cântar

  • 10 August 2023 12:06
Deschide.md | Ilan Șor și „Merișorul” otrăvit // Magazinele sociale, bani și electorat din alimente alterate și furt la cântar

La aproape două luni de la decizia Curții Constituționale, prin care Partidul „ȘOR” a fost scos în afara legii, magazinele sociale din R.Moldova care activează sub denumirea „Merișor”, fiind subordonate direct formațiunii politice interzise, continuă să fie implicate în scheme de finanțare și promovare a fostului P.P. „ȘOR”, dar și a formațiunilor satelit („ȘANSĂ”, „Renaștere-Vozrojdenie” și Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei), prin organizarea punctelor de comercializare la nivel de țară, scrie deschide.md.

Magazinele sociale = catastrofă socială

În această perioadă, mai mulți clienți fideli ai magazinelor sociale au sesizat faptul că marfa comercializată de către aceste entități comerciale este într-o stare deplorabilă. Mai exact, pe parcursul verii în magazine, preponderent în localitățile din nordul și sudul țării, au fost depistate loturi întregi de produse alimentare, cum ar fi carne de pui și produse din carne de pasăre, cu un iz puternic de alterare.

Pe parcursul anului curent, au fost sesizate și cazuri când administratorii magazinelor sociale erau înștiințați din timp despre controalele efectuate de către inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, iar marfa alterată sau, după caz, cu termenul de valabilitate expirat, era retrasă în acele zile de pe rafturile magazinelor, iar după controalele inspectorilor ANSA era pusă din nou în vânzare.

S-a constatat și faptul că, o bună parte din produsele alterabile sunt retrase de pe rafturile magazinelor „Merișor”, iar după o procedură de îndepărtare a mirosului înțepător prin spălarea-tratarea acestora cu diferiți lubrifianti alimentari sunt congelate pentru a fi ulterior comercializate. Și la capitolul produse din crupe și boboase, cumpărătorul este înșelat la gramaj.

Pentru a oferi posibilitatea procurării produselor alimentare, magazinele sociale „Merișor” eliberează „clienților” și așa-numite „carduri de reducere”, cu prelucrarea datelor cu caracter personal, care, de fapt, permitea fostului PP „ȘOR” de a ține o evidență a datelor de identitate cu caracter personal a potențialelor alegători, pentru utilizare în programele politice.

Potrivit surselor Deschide.MD din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, au fost sesizate și cazuri/informații când în campaniile electorale, prin utilizarea ilegală a datelor de identitate cu caracter personal, clienții „Merișor” au fost folosiți în calitate de donatori fictivi ai PP „ȘOR”. Mai mult, pe durata protestelor antiguvernamentale, organizate de către aceeași formațiune, mulți din participanții la protestele agresive (preponderent pensionari și familii social vulnerabile) beneficiau de anumite tichete gratuite în suma de 400–600 lei. Ulterior, tichetele gratuite erau folosite pentru a beneficia de produse alimentare de la magazinele „Merișor”.

Mai nou, un lucru interesant este și faptul că acces la aceste baze de date ale clienților SRL „MAGAZINE SOCIALE” o au și activul de bază al formațiunilor satelit („ȘANSĂ”, „Renaștere-Vozrojdenie” și Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei), care au demarat ample campanii informaționale manipulatorii de atragere a acestor persoane în organizațiile teritoriale, pentru a beneficia de anumite înlesniri la procurarea produselor.

Continuare aici.

 

 



Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău