Mold-street: Ilan Șor își extinde imperiul media

  • 24 Septembrie 2022 10:00
Mold-street: Ilan Șor își extinde imperiul media

Posturile TV „Primul în Moldova” și „Accent TV”, controlate anterior de socialiști, și-au schimbat directorul general și, se pare, au ajuns sub controlul lui Ilan Shor, scrie NewsMaker.

Portatul Newsmaker scrie că la posturile de televiziune „Primul în Moldova” și „Accent TV” a fost schimbată conducerea, iar mai mulți foști angajați ai acestora au fost invitații să revină la lucru.

Modificări în managmentul televiziunilor afiliate socialiștilor Totodată, compania Telesistem TV, care deține aceste două canale, are un nou director, în locul lui Stanislav Vijga – Arina Corșicova. Datele consultate de Mold-Street.com arată că schimbările au avut loc recent, la mijlocul lunii septembrie 2022 și informațiile încă nu apar, de exemplu, nici măcar pe platforma guvernamentală date.gov.md. În plus, despre aceste modificări nu a fost încă informat nici Consiliul Audiovizulalului al Republicii Moldova, transmite Moldopres.

Menționăm că Arina Corșicova apare ca asociată la firmele Moda Prestij și Diafan SRL. Ultima mai deține un pachet de 4,96% de acțiuni la Banca Socială, bancă în lichidare ce a făcut parte din ShorHolding și a fost implicată în frauda bancară.

Din septembrie 2022, Arina Corșicova este director și la firma Media Contact SRL, o agenție de publicitate, anterior condusă de Dmitrii Bulan. Ambele firme – Telesistem TV și Media Contact – și-au schimbat proprietarii anul trecut. Deocamdată, Ilan Șor și nici Arina Corșicova nu a comentat informația. Tranzacție în ajunul alegerilor parlamentare Datele oficiale arată că modificările în acționariatul Telesistem TV, care deține posturile „Primul în Moldova” și „Accent TV”, au fost înregistrate la mijlocul verii 2021.

Este vorba de întreprinderea Media Invest Service (Медиа Инвест Сервис OOO, prescurtat – МИС) din Federația Rusă, deținută anterior de Igor Ceaika (51%) și Vadim Ciubara (49%). Media Invest Service este fondatoarea Telesistem TV SRL din Moldova, căreia îi aparțin licențele de emisie pentru cele două canale. Datele din registrul oficial din Rusia, consultate de Mold-Street.com, arată că modificările au fost inițiate în ajunul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, dar au fost finalizate abia la începutul lunii august 2021.

Astfel, pe 24 iunie 2021, capitalul Media Invest Service este majorat de la 10.000 de ruble rusești la 38.735.178 ruble rusești, din contul contribuției lui Igor Ceaika. În urma acestei operațiuni, Vadim Ciubara rămâne cu o cotă de doar 0,01%, dar își păstrează postul de manager general, pe care îl deține din 2015. În schimb, Igor Ceaika aunge să dețină 99,99% din capitalul Media Invest Service.

Peste câteva zile, pe 30 iunie 2021, activele Media Invest Service sunt depuse drept gaj, în favoarea companiei Объединенные Ресурсы (OOO „Obedinennye Resursy”, în română – Resursele Unite) din Sankt Petersburg. Cu patru zile înainte de alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, pe 7 iulie 2021, Igor Ceaika cedează cota sa de 99,99% de la Media Invest Service, proprietar ajungând Obedinennye Resursy.

Abia peste o lună de zile, pe 11 august 2021, compania din Sankt Petersburg preia și cota de 0,01% a lui Vadim Ciubara. Amintim că Igor Ceaika este partener de afaceri cu fratele fostului lider al socialiștilor, Alexandru Dodon, ei deținând cote în două companii din Rusia. Cine sunt noii beneficiari Cât despre Obedinennye Resursy, apoi aceasta are un capital social de 10.000 de ruble rusești, a fost fondată în octombrie 2020 de Samvel Grigorian, dar în prezent proprietari sunt Samvel Grigorian (50%) și Natalia Ermilova (50%).

Samvel Grigorian mai deține 100% din compania Tandem OOO, fondată în aceeași zi cu Obedinennye Resursy. Totodată, de la finele anului 2020 Grigorian este director general la Petersburgstroy OOO din Sankt Petersburg, companie ce se ocupă de proiecte imobiliare în orașul de pe Neva și este deținută de miliardarul rus Oleg Barinov. Potrivit presei din Rusia, unele proiecte imobiliare au generat și proteste ale locuitorilor.

Despre Natalia Ermilova se știe doar că a ajuns să dețină o cotă de 50% din capitalul Obedinennye Resursy, abia pe 24 iunie 2021. Ce fac televiziunile din Moldova Fondată în anul 2006, compania Telesistem TV SRL a intrat pe piața media la finele anului 2009, când a obținut licența de emisie pentru postul de televiziune „Accent TV”, cu distribuție prin cablu.

Potrivit RISE Moldova, în aprilie 2013, Telesistem TV a fost preluată în totalitate de o societate pe acțiuni de tip închis din Rusia, Volga-Eksport (ЗАО Волга Экспорт), care, peste doi ani, a cedat-o companiei Media Invest Service, controlată de Vadim Ciubara, o persoană de încredere a lui Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). O anchetă RISE Moldova a arătat că în 2016, an în care Dodon a fost ales președinte al Republicii Moldova, Telesistem TV a beneficiat de 2,5 milioane de lei de la Exclusiv Media SRL, firmă deținută de socialistul Corneliu Furculiță. Banii proveneau dintr-un transfer de peste 30 de milioane de lei, pe care Exclusiv Media l-a încasat de la un off-shore din Bahamas, cea mai mare parte dintre ei fiind „împrumutați” unor sponsori ai PSRM.

La finele anului 2019, Telesistem TV a obținut și drepturile de emisie a postului rus de televiziune Pervîi Kanal – drept deținut anterior de General Media Group Corp. SRL, controlată de Vladimir Plahotniuc.

Astfel, Telesistem TV a mai lansat pe piața media postul „Primul în Moldova”, care, în scurt timp, a ajuns unul dintre posturile TV cu cea mai mare audiență. O afacere neprofitabilă? Conform mai multor rapoarte de monitorizare realizate de Centrul pentru Jurnalism Independent, „Primul în Moldova” și „Accent TV” au avut o politică editorială care favorizează PSRM și reprezentanții acestuia.

Preluarea drepturile de emisie a postului rus de televiziune Pervîi Kanal a dus la o creștere de 20 ori și ceva a veniturilor Telesistem TV SRL: de la 1,62 milioane lei în 2019 la 32,8 milioane lei în 2021. Concomitent, au crescut și pierderile: de la 3,04 milioane lei în 2019 la circa 17,4 milioane lei în 2020 și 13,5 milioane le

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău