Ilan Șor află astăzi dacă va fi condamnat

  • 21 Iunie 2017 08:50
Ilan Șor află astăzi dacă va fi condamnat

Primarul de Orhei, Ilan Șor, aflat în arest la domiciliu și acuzat de escrocherie și spălare de bani, ar putea să fie eliberat mâine, când se împlinește un an de la aplicarea măsurii preventive, dacă instanța nu va pronunța astăzi sentința.

Marți, 20 iunie, procurorii au anunțat că cer pentru omul de afaceri 19 ani de închisoare, acesta fiind învinuit că ar fi fost implicat în delapidarea unor sume importante din sistemul bancar moldovenesc. O nouă ședință de judecată urmează să se desfășoare astăzi, la care se așteaptă pronunțarea sentinței. 

Ilan Șor a fost reținut la 22 iunie anul trecut, fiind învinuit că, în 2014, ar fi obținut prin înșelăciune peste 5 miliarde de lei de la Banca de Economii, pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii înregistrate în zone off-shore. Potrivit procurorilor, banii au fost oferiți în calitate de credite mai multor companii ce ar aparține lui Ilan Șor. Acesta i-ar fi convins pe membrii Consiliului de administrare al Băncii de Economii să voteze pentru creditarea companiilor sale, tăinuind că el este proprietarul lor de facto.

Ilan Șor nu a recunoscut implicarea sa în frauda bancară, acuzându-l pe fostul premier Vlad Filat că ar fi făcut presiuni asupra lui, pentru a-l ajuta pe omul de afaceri Veaceslav Platon să obțină aceste credite.

Ilan Șor a mai fost reținut în mai 2015, fiind învinuit în dosarul fraudelor în proporții deosebit de mari în sectorul bancar. Instanța a decis însă plasarea acestuia în arest la domiciliu. Ulterior, businessmanul s-a înscris în cursa electorală pentru funcția de primar la Orhei și a scăpat de arest.

Ilan Șor a fost și martor în dosarul intentat pentru acte de corupție fostului premier Vlad Filat. În octombrie 2015, omul de afaceri a semnat un autodenunț în baza căruia a fost reținut Vlad Filat și în care îl acuză pe acesta de presiuni și estorcare de bani.

Potrivit ultimului raport Kroll, un grup de peste 70 de companii, care ar avea legătură cu Ilan Șor, a fost implicat în frauda bancară în perioada anilor 2012-2014. Atunci, volume semnificative de credite au fost acordate acestui grup de companii de către cele trei bănci care au ajuns în insolvență și au fost ulterior lichidate, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Raportul Kroll arată că aceste fonduri au fost spălate prin conturi bancare ale două bănci din Letonia, deschise pe numele unor companii off-shore.

Ulterior, cele mai multe fonduri au fost redirecționate în Republica Moldova pentru a plăti expunerile de credit existente, a crea impresia că acestea au constituit împrumuturi corporative veritabile, iar aproximativ 600 milioane de dolari au fost disipate în conturi bancare din numeroase jurisdicții, mai notează investigația.

Ilan Șor a cerut dezmințiri din partea companiei Kroll, în caz contrar a spus că va cere în instanță despăgubiri de milioane de dolari.

După reținerea sa, pe 22 iunie 2016, Ilan Shor s-a aflat în arest timp de o lună și jumătate, apoi Curtea de Apel a schimbat măsura de detenție în arest la domiciliu.

Potrivit legii, arestul preventiv nu poate depăși 12 luni, astfel, în cazul în care astăzi nu va fi pronunțată o sentință, Ilan Șor ar urma să fie eliberat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,6 m/s
Tue
1
Wed
2
Thu
0
Fri
1
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău