Ilan Shor cercetat în continuare în libertate

  • 17 Iunie 2015 16:50
Ilan Shor cercetat în continuare în libertate

Omul de afaceri Ilan Shor care a câștigat din primul tur alegerile la funcția de primar al orașului Orhei poate să își păstreze postul până la pronunțarea unei eventuale sentințe definitive împotriva lui, afirmă autoritățile electorale.

Totodată, el nu poate fi arestat, pentru că există o decizie a instanței de judecată prin care Ilan Shor este cercetat în libertate pentru delapidări de la Banca de Economii în proporții deosebit de mari. 

Ancheta în privința lui Ilan Shor, învinuit de abuz de putere și de încălcarea regulilor de creditare, pe când era președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii  continuă, dar procurorii nu pot afirma deocamdată cât va dura până la transmiterea dosarului în instanță. Anchetatorii sunt acum în așteptarea rezultatelor unei expertize economice și a unor comisii rogatorii, a declarat pentru Radio Chișinău, șeful Procuraturii Anticorupție, Eduard Harujen.

„Pe parcursul anchetei s-a numit o expertiză financiar-economică, ce este acum în derulare și s-a adresat comisiei rogatorii în alte state. Rezultatele acestor măsuri procesuale foarte mult influențează ancheta, de aceea în lipsa rezultatelor lor sau în lipsa răspunsurilor de peste hotare, suntem în imposibilitatea de a formula un act de învinuire calitativ și definitiv”, a declarat Eduard Harujen.

Totodată, proaspătul primar de Orhei rămâne în libertate, pentru că procurorii nu pot solicita arestul său, fiind pronunțată o decizie definitivă a Curții de Apel de cercetare a lui Ilan Shor sub control judiciar, a explicat Eduard Harujen.

„Legea procedurii penale nu permite modificarea acestei măsuri într-o măsură privativă de libertate, cu excepția cazurilor când este o bănuială rezonabilă că s-a săvârșit sau se va săvârși o nouă infracțiune, că s-au influențat sau se vor influența alte persoane din dosar sau că se va eschiva de la organul de urmărire penală”, a explicat Eduard Harujen.

Procurorul a precizat că pe parcursul campaniei electorale, Ilan Shor nu a beneficiat de imunitate în calitate de candidat la primăria Orheiului, iar eliberarea sa a fost decisă de instanță pentru ca omul de afaceri să își poată desfășura campania electorală.

Totodată, până la pronunțarea unei hotărâri definitive, Ilan Shor rămâne primar la Orhei, a declarat președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.

„Fiecare dintre noi avem garanțiile constituționale ce ne arată că nu putem fi stabiliți vinovați sau limitați în drepturi decât printr-o hotărâre a instanței de judecată. În cazul în care el va fi condamnat, intră în funcțiune prevederile Codului Electoral și acolo trebuie organizate alegeri noi”, a declarat Iurie Ciocan.

Numele lui Ilan Shor este nominalizat în raportul companiei Kroll ca fiind unul dintre principalii actori care au contribuit la devalizarea Băncii de Economii prin acordarea creditelor neperformante. Pagubele estimate la BEM și celelalte două bănci, Banca Socială și Unibank, sunt estimate la un miliar de euro. Fostul președinte al Consiliului de administrație al Băncii de Economii, a respins acestea acuzații. Ilan Shor a fost acceptat în cursa electorală, candidând la funcția de primar al orașului Orhei din partea Mișcării social-politice „Ravnopravie”. La 14 iunie acesta a câștigat alegerile din primul tur, cu 62 la sută din voturi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău