Îi vom da o șansă Angelei Merkel, promite noul lider al social-democraților germani

  • 06 Decembrie 2019 18:11
Îi vom da o șansă Angelei Merkel, promite noul lider al social-democraților germani

Congresul anual al Partidului Social-Democrat german (SPD) a validat vineri cu o largă majoritate prima conducere bicefală a formațiunii, alcătuită din fostul ministru de finanțe al landului Westphalia-Renania de Nord, Norbert Walter-Borjans, și deputata Saskia Esken, ambii reprezentanți ai aripii critice față de continuarea ''marii coaliții'' cu conservatorii cancelarului Angela Merkel, dar fără să manifeste totuși vreo intenție clară de a rupe această coaliție, scrie Agerpres.

''Am fost și sunt sceptică cu privire la viitorul acestei coaliții. Dar cu această rezoluție dăm coaliției o șansă realistă de a continua - nici mai mult, nici mai puțin'', a spus Saskia Esken în fața delegaților la Congres, potrivit Reuters.

Celălalt co-lider, Norbert Walter-Borjans, a schițat în discursul său o viziune a unei țări mai echitabile social, mai puțin poluată, cu o industrie digitalizată și un sistem educațional modern.

După ce sâmbăta trecută au câștigat votul membrilor de partid, ei au fost validați și de către delegații la Congresul ce se desfășoară la Berlin, Walter-Borjans fiind acceptat de 89,2% din participanți și Saskia Esken de 75,9%.

Delegații vor vota și o rezoluție cu solicitările pe care social-democrații le vor transmite cancelarului Merkel pentru a rămâne în continuare la guvernare alături de ea, cele mai importante fiind creșterea investițiilor în infrastructură, creșterea salariului minim și măsuri mai ambițioase de protejare a mediului.

Intervențiile celor doi noi lideri ai SPD, înainte puțin cunoscuți publicului, au evidențiat programul lor plasat mai la stânga, ei criticând politica economică a ''datoriilor zero'' susținută de tandemul împotriva căruia au candidat la conducerea partidului, format din ministrul de finanțe Olaf Scholz și Klara Geywitz.

Conservatorii afirmă însă că nu vor renegocia acordul de coaliție convenit în 2018, dar cererile relativ modeste ale noii conduceri social-democrate ar putea permite evitarea unei confruntări între cele două forțe politice.

Alegerea noii conduceri a SPD survine după demisia precipitată a lui Andrea Nahles, prima femeie care a condus acest partid în istoria sa de peste 150 de ani, care se confruntă însă cu o scădere pronunțată de popularitate confirmată de eșecurile în rundele succesive de alegeri, în timp ce sondajele îl cotează în prezent la numai 13-15% din intențiile de vot. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău