„Îi așteptăm încă din Al Doilea Război Mondial”. Contribuția Finlandei la NATO: 60 de avioane de luptă și cea mai mare forță de artilerie din Europa

  • 06 Aprilie 2023 10:51
„Îi așteptăm încă din Al Doilea Război Mondial”. Contribuția Finlandei la NATO: 60 de avioane de luptă și cea mai mare forță de artilerie din Europa

Finlanda a aderat marți la NATO, aducând Alianței capacități militare semnificative intensiv dezvoltate de-a lungul anilor, scrie Reuters.

Finlanda este una dintre puținele țări europene care și-a păstrat o armată bazată pe obligativitatea serviciului militar, chiar și pe parcursul deceniilor de pace. Motivul evident a fost precauția față de vecinul de la est, Rusia, după ce fosta Uniune Sovietică a încercat să invadeze Finlanda în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie Defense Romania.

Cu o frontieră comună cu Federația Rusă de aproximativ 1.340 de km, Finlanda are o ”moștenire geostrategică” complicată.

Forțele terestre, navale și aeriene ale Finlandei sunt antrenate și echipate cu un singur scop principal - respingerea oricărei invazii ruse.

Finlanda antrenează în fiecare an aproximativ 21.000 de recruți noi, care apoi devin parte din rezerva sa de război, formată din 280.000 de soldați, dintre care aproximativ 10.000 pe an sunt chemați prin rotație pentru cursuri de perfecționare.

Aproximativ 870.000 de finlandezi cu vârsta cuprinsă între 17 și 60 de ani pot fi activați în caz de nevoie. Personalul contractual este format din 12.000 de persoane, dintre care 8.000 de militari.

Aproape o treime din populația adultă sunt rezerviști, ceea ce înseamnă că Finlanda poate folosi una dintre cele mai mari armate în raport cu dimensiunea sa din Europa.

„Ne-am pregătit societatea și ne-am pregătit pentru această situație încă din al Doilea Război Mondial”, declara, anul trecut, Tytti Tuppurainen, ministrul pentru afaceri europene al Finlandei. ”Nu am uitat, este în ADN-ul nostru”, confirmă și președintele Sauli Niinisto, arătând sondajele care arată că aproximativ trei sferturi dintre finlandezi sunt pregătiți să lupte pentru țara lor, arăta și publicația FT.

Flanc nordic al NATO pe steroizi - Flancul sudic rămâne în urmă?

Odată cu aderarea Finlandei, Alianța militară occidentală a primit în rândurile sale o armată modernă, organizată, aflată cel puțin ”în media” armatelor NATO. Bugetul militar anual al Finlandei de aproximativ 6 miliarde de dolari (peste 2% din PIB) arată o armată finlandeză care vine cu un plus la apărarea zonei de nord a Flancului Estic al NATO. 

„Pe lângă asigurarea teritoriului NATO, aderarea Finlandei va facilita o mai bună apărare a întregii regiuni”, a declarat Matti Pesu, cercetător senior la Institutul Finlandez de Relații Internaționale, pentru Newsweek.

Armata și forțele terestre finlandeze vor forma coloana vertebrală a forțelor terestre aliate din Europa de Nord”, a adăugat el.

Finlanda are aproximativ 240 de tancuri de luptă principale și se crede că 179 sunt pregătite de utilizare imediată. Această cifră include aproximativ 100 de Leopard 2A4 și Leopard 2A6.

”Cred că pe termen lung este cu totul posibil să vedem un fel de prezență NATO aici, în Finlanda, fie că este vorba de echipamente și capacități militare pre-poziționate de SUA, sau un cartier general mai mic. Totuși, e puțin probabil ca Finlanda să găzduiască un contingent semnificativ NATO în primii ani de apartenență la alianță”, a concluzionat Matti Pesu.

Finlanda are ceea ce numește „cea mai puternică artilerie din Europa de Vest”, care include aproximativ 1.500 de echipamente: aproximativ 700 de obuziere și tunuri, 700 de mortiere și aproximativ 100 de lansatoare de rachete grele și ușoare.

Helsinki are peste 100 de sisteme de artilerie autopropulsate, inclusiv 39 de obuziere sud-coreene K9 Thunder.

Finlanda are și 29 de sisteme de rachete de tip M270.

De asemenea, introduce un sistem radar cu contrabaterie ELTA, fabricat israelian, care îi oferă capacitatea de a localiza și urmări rachete, obuze de artilerie și focul de mortier.

Echipamentele antiaeriene ale Finlandei constau din cel puțin 650 de rachete, dar este în curs de cumpărare mai multe de la Swedish Saab Dynamics și Rafael Advanced Defense Systems.

Cel mai important sistem antiaerian al său este NASAMS 2. De asemenea, Finlanda are tunuri și blindate antiaeriene proiectate în același scop.

Se află în etapele finale ale unui proces de licitație pentru un nou sistem antiaerian de mare altitudine pe care îl va cumpăra fie de la Israel Aerospace Industries, fie de la Rafael Advanced Systems.

Finlanda are un număr nedezvăluit de drone Orbiter neînarmate și este în proces de cumpărare a încă 1.000-2.000 de drone, inclusiv câteva sute de drone Parrot Anafi USA, similare cu cele folosite de armata SUA.

Infanteria deține suficiente arme de foc - puști de asalt, mitraliere, lansatoare de grenade și arme antitanc - pentru întreaga rezervă, dar și toate echipamentele necesare luptei în condiții aspre de iarnă precum și sisteme de vedere pe timp de noapte și măști de gaz.

Finlanda a distrus aproximativ 1,3 milioane de mine antipersonal după ce s-a alăturat convenției de interzicere a minelor de la Ottawa în 2012, dar a înlocuit această capacitate cu mine inteligente controlate de la distanță și sisteme de dezactivare a zonei.

Forțele Aeriene

Foto: Aeronave F-18 / Armata Finlandeză

Forțele aeriene finlandeze au o flotă de 61 de avioane de luptă McDonnell Douglas F/A-18 Hornet, care sunt înlocuite cu 64 de avioane Lockheed Martin F-35A Lightning II, a căror livrare va începe în 2026.

Pe lângă flota de avioane, Forțele Aeriene au zeci de avioane de antrenament și radare de supraveghere, inclusiv cele care au o rază de acțiune de aproape 500 km (300 mile).

 

Forțele Navale

Marina finlandeză are a douăsprezecea cea mai mare marină din lume, având nave de comandă și zeci de nave împotriva minelor.

Finlanda intenționează să achiziționeze trei noi corvete multirol pentru lupta de suprafață, care sunt în prezent în construcție în Finlanda, pentru a intra în serviciu până în 2029.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,03 m/s
Mon
22
Tue
20
Wed
10
Thu
7
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău