IGSU va găzdui un exercițiu de stat major cu implicarea a peste 80 de specialiști în domeniul gestionării crizelor

  • 02 Februarie 2023 11:30
IGSU va găzdui un exercițiu de stat major cu implicarea a peste 80 de specialiști în domeniul gestionării crizelor

Un exercițiu de stat major cu participarea a peste 80 de persoane va fi găzduit de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în luna februarie a anului 2023.

Potrivit Inspectoratului  General pentru Situații de Urgență aplicațiile vor avea la bază scenarii în care urmează a fi gestionate situații de risc cum ar fi inundațiile și seismele.

În acest context în perioada 31 ianuarie – 01 februarie 2023 în incinta Inspectoratului General pentru Situații de Urgență s-a desfășurat a doua ședință de organizare a aplicațiilor de stat major planificate.

La întrunire au participat conducerea Inspectoratului prezentată de șeful Inspectoratului colonel Oprea Alexandru, reprezentantul Direcției Generale Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar din cadrul Comisiei Europene, reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență România și din Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie”George Emil Palade” din Târgu Mureș , membrii iHelp Austria și publiComm din Germania. 

În cadrul ședinței au fost puse în discuție perioada de desfășurare a exercițiului, instituțiile care urmează a fi implicate, dar și obiectivele principale ale acestuia. 
Exercițiul este preconizat a fi desfășurat la sfârșitul lunii februarie a anului curent.


Conform scenariului, va avea loc un dezastru de dimensiuni extraordinare cu pierderea aprovizionării cu energie la nivel național. Specialiștii urmează să activeze virtual Mecanismul Protecției Civile al Uniunii Europene pentru a perfecționa proceduri de cooperare și coordonare în situații excepționale între instituțiile și serviciile de urgență. 


Exercițiul planificat are drept obiectiv identificarea domeniilor de îmbunătățire la nivel național, internațional precum și operațional a procedurilor , dar și a aspectelor de coordonare de sprijin ale națiunii gazdă pentru a facilita primirea și integrarea asistenței din partea Mecanismului protecției civile a Uniunii Europene.

La aplicații urmează să fie implicați specialiști din Austria, România, Polonia și Republica Moldova dar și experți europeni în domeniul protecției civile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău