IGSU atenționează oamenii despre riscul prăbușirii sub gheața subțire a bazinelor acvatice

  • 11 Februarie 2023 15:00
IGSU atenționează oamenii despre riscul prăbușirii sub gheața subțire a bazinelor acvatice

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează populația despre riscul prăbușirii sub gheața subțire a bazinelor acvatice. Avertizarea salvatorilor vine în contextul răcirii temperaturii aerului și formării podului de gheață pe suprafața lacurilor, râurilor și iazurilor din R. Moldova.

Astfel, oamenii sunt îndemnați să evite pescuitul la copcă sau mersul pe bazinele acvatice, întrucât podul de gheață nu este unul foarte rigid și reprezintă un pericol de prăbușire.
 
„Pentru ca aflarea pe gheața lacurilor să nu prezinte pericol, grosimea acesteia trebuie să depășească 8-10 cm. Mai mult, persoanele care au în grijă minori sunt rugate să-i monitorizeze strict. Astfel, întru evitarea cazurilor de înec, copiii trebuie supravegheați pentru a nu merge la joacă pe gheața râurilor și lacurilor. Dacă totuși prăbușirea sub gheață a fost inevitabilă, specialiștii recomandă să vă păstrați calmul și să chemați ajutor.
 
Este foarte important să nu vă scufundați cu capul sub apă și să încercați să ieșiți în direcția de unde a avut loc căderea. Odată ieșiți, târâți-vă într-o zonă sigură la mal, evitând ridicatul în picioare. În caz de situații de risc oamenii pot solicita ajutor apelând Serviciul 112”, menționează IGSU.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău