IGP atenționează: În mediul online circulă anunțuri false despre posibilitatea recuperării banilor plasați pe platforme false de investiții

  • 03 Iulie 11:44
IGP atenționează: În mediul online circulă anunțuri false despre posibilitatea recuperării banilor plasați pe platforme false de investiții

Inspectoratul General al Poliției atenționează asupra apariției unor anunțuri frauduloase pe rețelele sociale. Mesajele sunt publicate în mod special pe Facebook și Instagram de către pretinșii specialiști în domeniul protecției drepturilor, care spun că oferă servicii de recuperare a banilor pierduți.

Escrocii se prezintă drept birouri de avocați sau reprezentanți ai organizațiilor de ocrotire a normelor de drept naționale sau internaționale, comunicând despre posibilitatea recuperării mijloacelor financiare pierdute în urma plasărilor de capital în platformele de investiții online false. Pentru a fi mai credibili, infractorii folosesc tehnologiile Deepfake cu ajutorul cărora generează secvențe video în care apar demnitari de stat sau alte persoane publice”, atenționează Inspectoratul General al Poliției.

Poliția recomandă persoanelor să nu acceseze anunțurile publicitare cu un conținut dubios, care conțin expresii ca: „Restituirea mijloacelor bănești”, „Международный возврат средств”.

De asemenea, cetățenii sunt îndemnați să evite înregistrarea și completarea sondajelor online distribuite prin rețelele de socializare care promit câștiguri fabuloase, precum și să nu introducă datele personale și datele de contact în anunțurile respective. Persoanelor necunoscute nu le va fi acordat acces de la distanță la dispozitive personale prin aplicații specializate, de exemplu, AnyDesk și TeamViewer, indiferent de promisiunile primite.

La fel, nu ar trebui să fie divulgate nimănui, inclusiv personalului băncii, datele cardului bancar, codul de securitate OTP primit prin SMS. Poliția recomandă să nu transfere bani persoanelor necunoscute și să nu transmită nimănui mijloace bănești prin intermediul persoanelor terțe necunoscute cu scopul de a investi în platformele investiționale false.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,17 m/s
Sat
23
Sun
24
Mon
27
Tue
29
Wed
31
Arhivă Radio Chișinău