Nicolae Ciucă: România a fost și va rămâne un spațiu de siguranță și liniște pentru valurile de refugiați ucraineni

  • 13 Ianuarie 2023 15:33
Nicolae Ciucă: România a fost și va rămâne un spațiu de siguranță și liniște pentru valurile de refugiați ucraineni

România a fost și va rămâne “spațiu de siguranță și liniște” pentru valurile de refugiați ucraineni, a declarat, vineri, prim-ministrul Nicolae Ciucă, subliniind că țara noastră și-a asumat din prima clipă rolul de partener de încredere european și internațional în gestionarea acestei crize.

Șeful Executivului a participat, vineri, la Palatul Victoria, la prezentarea Raportului privind eforturile și realizările României în domeniul asistenței umanitare a refugiaților, al drepturilor copilului și al altor categorii vulnerabile pe anul 2022, realizat de Departamentul pentru responsabilitate socială comunitară și grupuri vulnerabile, în colaborare cu partenerii instituționali.

“Peste 3 milioane de cetățeni ucraineni ne-au trecut granițele în ultimele 12 luni, dintre care peste 2,5 milioane au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul României sau de la partenerii noștri, fie că vorbim de transport gratuit, de hrană, îmbrăcăminte, adăpost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgență, zeci de mii de intervenții și servicii medicale și sociale gratuite, acces la piața muncii și în școlile românești sau de garanția siguranței oferite de statutul de protecție temporară oferit de țara noastră. România a fost și va rămâne spațiul de siguranță și liniște pentru valurile de refugiați ucraineni. Ne-am asumat din prima clipă rolul de partener de încredere european și internațional, care (…) a oferit și cele mai importante coridoare, la propriu și la figurat, de sprijin internațional pentru Ucraina, punând la dispoziție infrastructura noastră națională rutieră, feroviară, fluvială și maritimă”, a afirmat Ciucă, citat de Agerpres.

El a adăugat că Guvernul de la București a generat o strategie clară de răspuns la criza refugiaților, bazată pe două faze: intervenția de urgență și răspunsuri pe termen mediu și lung pentru integrarea refugiaților, care au presupus o colaborare extinsă cu toți partenerii sociali de tip “all society response”.

Prim-ministrul a reafirmat, totodată, că lupta împotriva traficului de persoane rămâne o prioritate pe agenda sa și a Guvernului.

“Faptul că prin această coordonare de la nivelul Cancelariei am reușit, anul trecut, să îmbunătățim ratingul de țară al României la nivelul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii este o recunoaștere a acestui angajament și a efortului depus în acest sens. Doresc însă să menționez foarte clar că nu ne vom opri aici. Am lucrat intens în anul 2022 să avem un nou mecanism de identificare și referire a victimelor traficului de persoane – primul acord guvernamental de formare a medicilor de urgență pentru a depista timpuriu victimele. Avem, pentru prima dată, un plan integrat de acțiune pentru a răspunde tuturor recomandărilor internaționale în acest domeniu și un grup de lucru special destinat prevenirii și combaterii traficului de persoane în rândul refugiaților din Ucraina”, a menționat Ciucă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău