Igor Zaharov, despre prima Conferință Interguvernamentală R. Moldova - UE: „Mâine este un eveniment important, pentru că setează tonul oficial al negocierilor noastre de aderare”

  • 24 Iunie 15:19
Igor Zaharov, despre prima Conferință Interguvernamentală R. Moldova - UE: „Mâine este un eveniment important, pentru că setează tonul oficial al negocierilor noastre de aderare”

La Luxemburg va avea loc mâine conferința interguvernamentală care va deschide oficial negocierile de aderare ale Republicii Moldova și Ucrainei cu Uniunea Europeană. Este cea mai importantă ușă pe care Uniunea Europeană o deschide Republicii Moldova, înțelegând foarte bine războiul hibrid fără precedent pe care Kremlinul îl duce în țara noastră, a comentat, pentru Radio Chișinău, expertul WhatchDog Grigore Guzun.

Premierul Dorin Recean va conduce delegația Republicii Moldova la prima Conferință Interguvernamentală care va deschide oficial negocierile de aderare a țării la Uniunea Europeană. Extinderea blocului comunitar este crucială nu doar pentru țări ca Republica Moldova sau Ucraina, dar și pentru Uniunea Europeană însăși, a comentat, pentru Radio Chișinău, consilierul pentru afaceri europene al Președinției, Igor Zaharov.

„La doi ani de la obținerea statutului de țară candidată reușim, după ce am completat cele nouă recomandări ale Comisiei Europene, să lansăm oficial negocierile de aderare. Mâine este un eveniment important pentru că setează tonul oficial al negocierilor noastre de aderare. Noi spunem că extinderea UE este crucială nu doar pentru țările candidate precum Republica Moldova și Ucraina, dar și pentru UE, deoarece, prin integrarea mai multor țări, Bruxelles-ul își extinde zona de stabilitate la o regiunea mai largă, inclusiv în Europa de Est, întărind reziliența colectivă în fața presiunilor externe la care suntem supuși”, a spus Igor Zaharov. 

Uniunea Europeană ne mai deschide o ușă, poate cea mai importantă pentru viitorul nostru, iar guvernarea trebuie să depună eforturi susținute pentru a atinge obiectivele prevăzute de planul de acțiuni pentru aderare, susține expertul WhatchDog, Grigore Guzun.

„UE ne deschide încă o ușă, poate cea mai importantă, iar guvernarea de la Chișinău are mai mult de muncit ca să atingem obiectivele planului de acțiuni pentru aderare. Noi, ca societate, trebuie să îi susținem prin implicarea noastră, să ne asigurăm că elita politică nu greșește. Trebuie să înțelegem că va fi un proces lung, greu, dar toate aceste procese ne vor aduce bunăstare pe termen lung. UE înțelege războiul hibrid prin care trece Republica Moldova, nu ne lasă singuri în această situație. Deci, decizia de mâine este una, și din punct de vedere geopolitic, foarte importantă. Cumva, Republica Moldova se asigură că are niște parteneri strategici în spate. Reformele pe care le vom implementa pentru a adera ne vor ajuta să consolidăm instituțiile statului pentru a face față la toate provocările care vin de la Kremlin”, a menționat Grigore Guzun. 

La sfârșitul săptămânii trecute, președinta Maia Sandu a semnat Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De asemenea, șefa statului a desemnat-o pe viceprim-ministra pentru Integrare Europeană Cristina Gherasimov, în calitate de negociator-șef din partea Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,63 m/s
Sun
18
Mon
15
Tue
11
Wed
15
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău