Igor Munteanu: Un președinte obsedat de putere este mai periculos decât pandemia. Șantajistul Igor Dodon trebuie să plece

  • 25 Aprilie 2020 14:17
Igor Munteanu: Un președinte obsedat de putere este mai periculos decât pandemia. Șantajistul Igor Dodon trebuie să plece

Deputatul Igor Munteanu atenționează că pandemia a ridicat deficitul bugetar la 17,2 miliarde  lei, iar președintele Igor Dodon și Guvernul acționează în interes electoral, în pofida crizei prin care trece R. Moldova.

„Declinul economic va atinge cca 3% PIB. Au crescut cheltuielile cu 2,2 mld lei (4,3%) și au scăzut veniturile cu 7,5 mld lei. Guvernul a mimat că înțelege gravitatea crizei, dar a călcat numai pe greble. Mai întâi a făcut o tentativă de adoptare a bugetului de stat și a politicii fiscale prin angajare de răspundere, cu intenția de a nu da explicații în Parlament și de a-și avantaja lipitorile: ”baronii țigărilor” și ”șătrarii carierelor de minerale naturale”. După ce Curtea a făcut praf și pulbere din argumentele dubioase ale autorilor, Guvernul a revenit în Parlament, ieri, punând pe masă un buget chinuit, unsuros de interese evidente, cu un deficit bugetar de 17,2 mld lei, pe care PM a pretins că poate fi susținut din 2 credite externe: FMI-235 mil (0,5% dobândă) și Rusia-200 mil euro (2% dobândă, plus penalități pentru întârziere). Coaliția psrm-pd a aclamat cu veselie acest buget”, comentează deputatul.

După ce Curtea Constituțională a suspendat creditul rusesc, în replică, I. Dodon amenință că nu va promulga legile adoptate fără creditul rusesc, anunțând că guvernul nu va mai achita salarii și pensii din luna mai și etichetează CC drept ”politizată”. În opinia deputatului Igor Munteanu, „aceste reacții indecente din partea unui șef de stat sprijină ipoteza că acest credit de 200 mil euro, negociat cu Moscova încă din 2019 de anturajul lui I. Dodon are o țintă pur electorală, pentru că nu este ajutor de urgență, și nici împrumut standard, ci este destinat pentru drumuri, prin ”proiecte comune”, adică construite de firme rusești și plătite de cetățeni moldoveni naivi”, subliniază deputatul. Totodată, el atrage atenția că „Acordul prevede penalități uluitoare pentru posibile întârzieri (150%), promite "datorii consolidate", un concept ambiguu la care Rusia ar putea lipi cam tot ce-și dorește: de la afacerile lui I. Ceaika, favoritul liderului PSRM, până la datoriile pentru gazele naturale ale Tiraspolului. Nu este prevăzut nici un mecanism credibil de rezolvare a litigiilor, ceea ce întărește bănuiala că acest credit poate fi o banală operațiune hibridă contra Republicii Moldova”.

În loc de concluzie, scrie Igor Munteanu: „Un președinte obsedat de putere este mai periculos decât pandemia. Șantajistul I. Dodon trebuie să plece. Un Guvern care acționează ca agent electoral nu are cum fi eficient, pro-european și responsabil. El trebuie schimbat înainte de face mai mult rău cetățenilor acestei țări și suveranității de stat”, a conchis Igor Munteanu, într-o analiză pe pagina sa de Facebook.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău