Igor Munteanu | Trupele ruse din stânga Nistrului sunt formate în mare parte din cetățeni moldoveni

  • 08 Februarie 14:45
Igor Munteanu | Trupele ruse din stânga Nistrului sunt formate în mare parte din cetățeni moldoveni

Autoritățile de la Chișinău trebuie să exercite presiune asupra Federației ruse în vederea retragerii trupelor ruse din stânga Nistrului. Opinia aparține președintelui Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, potrivit căruia contingentul de militari staționat în stânga Nistrului este format în mare parte din cetățeni moldoveni, locuitori ai regiunii transnistrene.

Potrivit liderului CUB, reintegrarea țării trebuie să aibă loc treptat, însă este necesar de identificat persoanele care se opun și blochează acest proces.

„Trebuie să reintegram regiunea transnistreană pas cu pas, să identificăm persoanele care blochează acest proces de reintegrare și în același timp să avem o strategie pe termen mediu asupra modului de demilitarizare a regiunii. De asemenea, trebuie să exercităm o presiune în continuare asupra Federației Ruse să-și retragă armata. Cea mai mare parte a a trupelor care sunt sub drapelul Rusiei sunt locuitori ai regiunii, deoarece neavând posibilitate să se facă rotație, este recrutată populația locală. Atunci, cum un cetățean al R. Moldova participă într-o armată străină? Instituția cetățeniei trebuie să fie aplicată targhetat, așa cum se aplică sancțiunile internaționale contra unor persoane care încalcă legea. Tot așa poate fi aplicat și în raport cu angajații acestei armate”, a spus președintele CUB, Igor Munteanu în cadrul emisiunii STUDIO POLITIC de la Vocea Basarabiei.

Liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare a mai spus că este necesară tăierea canalelor de aprovizionare ale armatei transnistrene. Potrivit lui, armata din regiune se alimentează cu carburanți de pe piețele europene.

Totodată, liderul CUB afirmă că autoritățile moldovenești trebuie să ofere mai multă transparență și claritate asupra relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol. În context, Igor Munteanu spune că regimul separatist întotdeauna a considerat că are suficiente instrumente la dispoziție ca să descurajeze Chișinăul să aplice legislația pe teritoriul din stânga Nistrului. În acest sens, ei folosesc dependența energetică pe care Chișinăul în continuare o achiziționează de la MGRES.

Menționăm că Rusia are în regiunea transnistreană între 400 și 500 de militari ca parte a forțelor mixte de menținere a păcii, dar poate avea și până la 1 500 de militari în cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR). Militarii GOTR au misiunea oficială de a apăra depozitul de muniții de la Cobasna, unde ar fi stocate în jur de 20 de mii de tone de arme și muniții.

Organizația Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție susținută de Republica Moldova în 2018 prin care cere retragerea imediată și completă a forțelor de menținere a păcii din Transnistria. 

Noul ministru al Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a declarat recent că Chișinăul va face demersuri diplomatice și va construi coaliții internaționale pentru a convinge Federația Rusă să-și retragă prezența militară ilegală de pe teritoriul Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău