Igor Munteanu: Sperăm că la 21 mai autoritățile vor ține sub control oameni cu viziuni diametral diferite

  • 19 Aprilie 2023 07:59
Igor Munteanu: Sperăm că la 21 mai autoritățile vor ține sub control oameni cu viziuni diametral diferite

Prezența unor partide pretins europene la Adunarea Națională „Moldova Europeană” poate crea riscuri de securitate și destabiliza situația. Temerea este exprimată de președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu. Politicianul și-a exprimat speranța că autoritățile de la Chișinău, sprijinite de misiunea civilă a Uniunii Europene, vor putea gestiona la 21 mai o masă de oameni cu viziuni diametral opuse, notează IPN.

Președinta Maia Sandu a anunțat convocarea la 21 mai a Adunării Naționale „Moldova Europeană”. La evenimentul organizat în Piața Marii Adunări Naționale și-au anunțat intenția de a participa partide parlamentare și extraparlamentare, printre care Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, condus de Ion Chicu și Mișcarea Alternativa Națională, condusă de Ion Ceban.

„Nu sunt încântat de faptul că partide cu viziuni clar putiniste încearcă la fel ca cioara vopsită să se bage în primul rând. Mă refer la partidul lui Ion Chicu și la partidul lui Ivan Ceban, ele nu sunt partide proeuropene, sunt grupuri bine organizate care încearcă să preia inițiativa pentru a deturna cursul nostru european. Persoanele care stau în fruntea acestor partide au demonstrat în repetate rânduri irascibilitate față de valorile europene”, a spus Igor Munteanu în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

De asemenea, pentru data de 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale și-au anunțat intenția de a organiza manifestații reprezentanții PSRM și cei ai Mișcării pentru Popor. Liderul CUB și-a exprimat speranța că reprezentanții instituțiilor de ordine vor reuși să gestioneze eventuale provocări.

„Avem speranța că această misiune de consolidare a rezilienței care vine în luna mai ar putea să adauge capacități suplimentare. Situația de la MAI nu este strălucită, iar la asta se adaugă și nervozitatea de pe plan național. În ultimele luni forțele care sunt contrare cursului european au depus eforturi ca să vulnerabilizeze actuala guvernare și să-i exploateze slăbiciunile. Sperăm că autoritățile vor ține sub control oameni cu opțiuni diametral diferite”, a spus liderul CUB.

În același timp, membrul Consiliului Suprem de Securitate, Iulian Groza, spune că instituțiile statului au reușit în timpul manifestațiilor partidului Șor să-și demonstreze capacitatea de a preveni destabilizarea situației. Potrivit reprezentantului societățiii civile, oamenii legii vor reuși să asigure ordinea publică la 21 mai.

„Am văzut în ultima perioadă mai multe manifestări sau așa-zise proteste organizate de Partidul Șor și Mișcarea pentru Popor, am văzut cum autoritățile au reușit să gestioneze situațiile de risc, provocările. Astăzi autoritățile au mai multă vigilență. Autoritățile vor avea responsabilitatea să prevină orice riscuri de securitate. Mesajul și scopul acestui eveniment este unul pozitiv, e vorba de un mesaj de solidarizare a societății, pentru toți cei care cred că Moldova se poate dezvolta după modelul european. Dacă autoritățile au reușit să gestioneze anterior relativ exemplar situații similare, experiența acumulată sper să le permită să prevină orice fel de provocări”, a spus directorul executiv IPRE, Iulian Groza.

Adunarea Națională „Moldova Europeană”, convocată de președinta Maia Sandu, se dorește a fi un mesaj ferm către comunitatea internațională privind dorința cetățenilor Republicii Moldova de a fi parte a familiei europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău