Igor Munteanu | R.Moldova ar fi primit mai mulți bani de la UE, dacă ar fi apelat mai rapid prezentând gravele probleme ale sistemului sanitar și clinic

  • 11 Aprilie 2020 15:45
Igor Munteanu | R.Moldova ar fi primit mai mulți bani de la UE, dacă ar fi apelat mai rapid prezentând gravele probleme ale sistemului sanitar și clinic

Deputatul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu, este de părere că Republica Moldova ar fi putut primi mai mulți bani din partea Uniunii Europene „dacă actualul Guvern ar fi apelat mai rapid la UE, punând la dispoziția autorităților europene mai multă informație credibilă despre gravele probleme ale sistemului sanitar și clinic din Republica Moldova”. Potrivit lui, faptul că Republica Moldova a primit de la UE de două ori mai puțini bani decât Ucraina și Georgia și sub ajutorul acordat Armeniei, este „o notă proastă pusă Guvernului, condus de Ion Chicu”, transmite IPN.

Igor Munteanu a menționat că UE a oferit un răspuns coordonat statelor membre și statelor asociate. UE a mobilizat 47 de miliarde de euro pentru a consolida sectoarele de sănătate publică din spațiul comunitar și atenuarea impactului socio-economic al crizei. A mobilizat mijloace pentru a coordona efortul guvernelor naționale din statele membre pentru a combate răspândirea virusului și a-l ține sub control strict. UE a oferit 87 de milioane de euro Republicii Moldova, pentru a acorda cetățenilor săi mai multă și mai calitativă îngrijire medicală, echipamente și materiale sanitare, susținere pentru medici.

„Republica Moldova a primit de la UE de două ori mai puțini bani decât Ucraina și Georgia și sub ajutorul acordat Armeniei. Și acest răspuns este o notă proastă pusă Guvernului Chicu, care demonstrează un stil incalificabil atunci când, în loc de a căuta decizii optime și adecvate la extinderea dramatică a infecției în rândul medicilor și personalului sanitar (30%), preferă să se lupte cu presa care-l critică, cu pacienții spitalizați și opoziția parlamentară, care a disputat la Curtea Constituțională subiectul neconstituționalității legii adoptate prin asumare de răspundere. Nu lupți cu opoziția dacă ești premierul unui Guvern învestit de Parlament, lupți cu pandemia!”, a declarat Igor Munteanu, citat într-un comunicat de presă al Platformei DA.

Potrivit lui, cetățenii Republicii Moldova apreciază foarte mult sprijinul plenar al Uniunii Europene și au încredere în ideea europeană. Totuși, în opinia sa, „președintele Igor Dodon și acoliții săi ar trebui să dezmintă public minciuna tirajată zilele trecute despre faptul că numai China și Rusia ajută Republica Moldova”. Deputatul susține că „declarațiile lui Ion Chicu nu sunt de ajuns, sunt fățarnice”.

Totodată, parlamentarul mai spune că „premierul Ion Chicu ar trebui și el să dezmintă public învinuirile lansate în adresa opoziției, întrucât decizia Curții Constituționale de a suspenda efectele legii, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, este un rezultat al procedurilor încălcate. „Rezultatul celor trei subiecte dubioase, contestate în sesizarea Platformei DA, și nu în mod necesar, „uneltirilor opoziției împotriva bugetarilor”. Să fim serioși! Din păcate, fără a aștepta decizia finală a Curții, premierul Chicu s-a grăbit să rezolve o situație de criză punând pe seama Comisiei Naționale Extraordinare de sănătate publică, răspunderea acțiunilor sale, în ciuda faptului că această comisie reprezintă doar un organ coordonator, fiind subordonată Guvernului și lipsindu-i forța juridică și competența materială. Totul va avea urmări”, susține Igor Munteanu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău