Igor Munteanu: ”Politica concesiilor și pașii mici” se întoarce ca un bumerang contra intereselor RM

  • 19 Ianuarie 14:54
Igor Munteanu: ”Politica concesiilor și pașii mici” se întoarce ca un bumerang contra intereselor RM

actualul guvern de la Chișinău e suficient de maleabil intereselor regimului separatist, comentează deputatul Igor Munteanu, după ce Tiraspolul a amenințat că va bloca din 24 ianuarie circulația tuturor automobilelor înmatriculate în RM.

În acest fel, ”politica concesiilor și pașii mici” se întoarce ca un bumerang contra intereselor RM, creând certe amenințări de securitate națională și pentru cetățenii RM, atenționează deputatul. Totodată, el consideră că „promisiunea telefonică a Președintelui I. Dodon de a anula o lege a RM de dragul satisfacerii unor pretenții separatiste nu e doar o acțiune neconstituțională, dar și o probă de imoralitate față de obiectivul cheie de a reintegra raioanele de peste Nistru în câmpul constituțional, economic, social și de securitate al RM”.

Potrivit deputatului, RM trebuie să se înzestreze cu o politică de stat credibilă cu privire la prioritățile statului în procesul de reintegrare teritorială și de reglementare a conflictului transnistrean. În opinia lui, trebuie revăzute obiectivele politicii RM de facilitare a accesului businessului transnistrean la piața UE, obișnuind agenții economici privați cu obligația achitării taxelor în bugetul RM pentru o parte din activitățile înregistrate prin vămile RM.

„E timpul să oprim practica imorală de a susține regimul secesionist prin contracte de achiziționare a energiei electrice de la CT ”Kuciurgan”, semnate în condiții dubioase, negociate în interesul unor oligarhi de pe ambele maluri ale Nistrului”, mai scrie Igor Munteanu, într-un comentariu pe pagina sa de Facebook.

„E timpul să reluăm acțiunile externe de solicitare a retragerii complete a efectivelor militare rusești din RM, împreună cu munițiile, tehnica de luptă și rețelele lor adiacente. E timpul limitării acțiunilor și circulației unor personaje odioase din Transnistria, care-au comis abuzuri sancționate de codul penal al RM, dar și de convenții internaționale cunoscute”, atenționează deputatul.

Regimul separatist de la Tiraspol a anunțat recent că bloca circulația automobilelor cu numere moldovenești ca măsură de retorsiune la anunțul Chișinăului privind automobilele înregistrate în stânga Nistrului.

Amintim că, Poliția de Frontieră a anunțat că, începând cu 10 ianuarie curent, a sistat aplicarea excepției temporare privind măsurile de control al autoturismelor din regiunea transnistreană. Astfel, automobilele înmatriculate în stânga Nistrului nu vor mai putea traversa frontiera de stat a Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
8,94 °C
cer fragmentat
Umiditate:61 %
Vint:2,1 m/s
Fri
5 °C
Sat
5 °C
Sun
6 °C
Mon
8 °C
Tue
7 °C

Curs oficial BNM 27 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4362 0.0836
USD 17.8568 -0.0020
RON 4.0458 0.0206
UAH 0.7254 -0.0028
RUB 0.2727 -0.0005
Arhivă Radio Chișinău