Igor Munteanu: Odată cu încheierea celui de-al doilea tur vor urma contestații și acuzații

  • 14 Noiembrie 2016 14:52
Igor Munteanu: Odată cu încheierea celui de-al doilea tur vor urma contestații și acuzații

Odată cu încheierea celui de-al doilea tur, vor urma contestații, vor urma acuzații, probabil se vor face investigații, dar problema este că trenul deja a plecat, pentru că  un proces electoral nu poate fi returnat la punctul zero, meciul s-a terminat, există un învingător și există învinși. De această părere este directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Igor Munteanu.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă directorul IDIS a declarat că au fost sute de semnale care pot să spună celor care au pierdut că au pierdut pentru că a fost un proces electoral fraudat, transmite IPN.

Igor Munteanu spune că, din păcate, foarte mulți dintre cetățenii Republicii Moldova se vor considera învinși pentru că idealurile lor nu sunt reprezentate de ceea ce a enunțat și a pronunțat Igor Dodon în campania electorală și s-ar putea să existe riscuri foarte mari ca unele dintre aceste idei exotice să încerce a fi materializate.

„Dacă îmi permiteți să sumarizez care ar fi consecințele acestei dramatice victorii a lui Igor Dodon ieri în alegeri, eu aș începe cu următorul: în primul rând, rezultatele acestui proces electoral sunt contestabile. Nu există un consens național asupra felului în care s-a votat ori în care s-a organizat procesul electoral. Asta va produce o dezamăgire foarte mare pentru alegători, pentru că jumătate de populație nu este reprezentată de acest candidat, deși Dodon a spus că va fi un președinte al tuturor, nu avem nevoie de ură în societate, s-ar putea ca dezamăgirea să continue galopant”, a notat Igor Munteanu.

Potrivit acestuia, există riscuri reale de contorsionare a agendei politice naționale și anume – federalizare și alte inițiative care ar putea să creeze foarte multă tensiune în societate, în ciuda declarațiilor foarte optimiste pe care le face acum la proaspăta alegere.

După prelucrarea a 99,9% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală anunță că Igor Dodon a obținut peste 835 de mii de voturi, iar Maia Sandu – peste 761 de mii. La urnele de vot s-au prezentat peste 1,6 mln de oameni, ceea constituie peste peste 53% din totalul alegătorilor înscriși în liste.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău