Igor Munteanu: O judecătoare anonimă decide să invalideze rezultatele alegerilor din Chișinău pe motive sterile (Revista presei)

  • 20 Iunie 2018 09:44
Igor Munteanu: O judecătoare anonimă decide să invalideze rezultatele alegerilor din Chișinău pe motive sterile (Revista presei)

Revista presei - 20 iunie 2018

Judecătoria Chișinău nu a validat mandatul primarului ales al Chișinăului, Andrei Năstase. Astfel, judecătoarea Rodica Berdilă a declarat nevalabile rezultatele alegerilor din 3 iunie current, anunță Ziarul Național.  Primarul ales al Chișinăului, Andrei Năstase, îndeamnă susținătorii să nu se dedea provocărilor și anunță că va contesta decizia Judecătoriei Chișinău la Curtea de Apel.

Imediat după pronunțarea deciziei, Năstase a acuzat că aceasta este „arbitrară”, luată la comanda lui Vlad Plahotniuc și judecătoarea „ar trebui să facă pușcărie”. 

Istoricul Octavian Țâcu comentând decizia instanței, constată că frica regimului este atât de mare încât a ucis chiar vaca sacră a democrației - votul ca principiu suprem de reprezentativitate. Dincolo de această linie roșie nu mai există cale de întoarcere! Prin această decizie regimul ne-a arătat că opoziția antioligarhică și cei care o susțin sunt pe calea cea dreaptă, iar căderea sistemului -  inevitabilă. Într-un fel...este o mare victorie!, afirmă Octavian Țâcu.

Evenimentul Zilei, reține reacția fostului  primar, Dorin Chirtoacă, după ce ieri, Judecătoria Chișinău nu a validat alegerile locale care au avut loc în capitală. Acesta susține că votul din Chișinău trebuie apărat, iar protestele sunt obligatorii, acest regim trebuie să plece, și nu la parlamentare, ci astăzi consideră Dorin Chirtoacă.

Invalidarea rezultatelor alegerilor de către instanța de judecată reprezintă un adevărat „șoc politic” pentru cei care au susținut candidatura lui Andrei Năstase, scrie analistul Dionis Cenușă. Acesta atrage atenția că  după invalidarea alegerilor municipale, mai mult ca niciodată se impune întrebarea dacă rezultatele alegerilor parlamentare nu ar putea deveni victimă a justiției, dacă rezultatele nu vor aranja pe cineva?

Igor Munteanu, analist politic și fost ambasador în SUA,  scrie pe pagina sa de FB, că o judecătoare anonimă declară invalidarea rezultatele alegerilor locale din Municipiul Chișinău pe motive sterile, neconfirmate de rapoartele observatorilor acreditați. În octombrie 2016, CEC nu a observat finanțarea din offshore a PSRM, în schimb astăzi, judecătorul ”potrivit” îi dă dreptate PSRM pe motive de chemare la vot, ceea ce devine în condițiile RM un fel de ”activitate anti-statală”. În opinia lui Igor Munteanu cu asemenea ritmuri - ne vom trezi în curând transnistrizați și puși la murat, oare ce mai rămâne din % de implementare din Acordul de Asociere cu UE după asemenea fapte descalificante? Se întreabă analistul.

Ziarul de Gradă scrie că judecătoarea Rodica Berdilo, cea care a luat o hotărâre prin care nu confirmă legalitatea alegerilor și, respectiv, declară nevalid mandatul de primar al lui Andrei Năstase, are o experiență în sistem de doi ani. Aceasta a fost numită în funcție la 23 mai 2016, prin decretul fostului președinte Nicolae Timofti. Din 2012 și până a accede în funcia de judecători, Rodica Berdilo a fost asistentă judiciară la fosta Judecătorie Buiucani a mun. Chișinău.

Când instanța a decis să nu valideze alegerile din Chișinău, Dodon felicita naționala Rusiei cu o nouă victorie la Mondial, titrează Adevărul. „Gazdele turneului au arătat un joc frumos și au obținut victoria cu scorul de 3-1 în fața unui adversar pe măsură - naționala Egiptului”, a scris Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău